Promjena američkog stava?

Izjavu pomoćnika američkog državnog sekretara Jamssa O’Briena da je Vlada Kosova odlukom o dinaru dovela u pitanje partnerstvo sa SAD, trebalo bi shvatiti veoma ozbiljno, smatraju analitičari u Prištini.

Halil Matoshi je za Gazetu10 rekao da SAD "okreću leđa Kosovu".

"Izjavu američkog zvaničnika treba shvatiti veoma ozbiljno. Prijetnja znači da više nema izolacije kao u vrijeme druga Envera Hoxhe, već vam ljudi okreću leđa", rekao je Matoshi.

Dodao je da nikada u historiji Kosova nije bilo veće manipulacije.

Naveo je i da je O'Brien veoma moćna ličnost u Bidenovoj administraciji, zbog čega su njegove poruke ozbiljne.

"Mi smo najveći projekat SAD 20. vijeka, odnosno 21. vijeka, od kada smo proglasili nezavisnost...", podsjetio je Matoshi.

Anailitičar Driton Lajçi ocijenio je da O’Brienova "prijetnja" nije usmjerena samo na Vladu Kosova.

"Nije meta samo Vlada Kosova, ni samo premijer Kosova, već to treba da vidimo kao dio cijelog mozaika, u kojem je naša vlada samo deo", rekao je Lajçi.

Ocijenio je da je stav američkog zvaničnika u skladu sa stavovima koje oni zauzimaju u odnosu na dijalog.

"SAD i njihovi saveznici vide geopolitiku i Kosovo kao dio kompletnog razvoja događaja. Naravno, kada američki zvaničnici pominju slučaj Kosova, imaju u vidu i Balkan i rusko-ukrajinski rat, zatim izraelsko-palestinski sukob i druge krize. Naravno, oni nisu zainteresovani da uvrštaju Kosovo u svoju agendu", rekao je Lajçi.

Krasniqi: Izjava O'Briena predstavlja promjenu američkog stava prema Kurtijevoj vladi


Univerzitetski profesor Milazim Krasniqi ocijenio je da O'Brienova izjava predstavlja promjenu američkog stava prema Kurtijevoj vladi.

"Do danas su tolerisali nekoordinisano djelovanje Kurtijeve vlade. Možda sa nadom da će se transformisati u partnera. Vjerovatno je to bila slaba nada", naveo je Krasniqi na Facebooku.

Dodaje da ostaje da se vidi da li će ozbiljan pritisak pretvoriti Kurtija u partnera ili će njegova linija konfrontacije sa SAD postati nepovratna.

"Do danas je njegova glavna linija bila konfrontacija, sa nekim taktičkim povlačenjima. Nakon O'Brienovog snažnog stava, biće više jasnoće. Vidjeće se da li će SAD i dalje gajiti iluzije o 'transformisanju protivnika' ili će ga same 'transformisati' na način na koji to mogu, kada im ne preostane drugo rješenje", dodao je Krasniqi.