Potvrđene prijetnje

Premijer Albin Kurti je po dolasku u Prištinu indirektno potvrdio da su na njega planirani atentati. On je rekao da ove prijetnje imaju korjene u zvaničnom Beogradu. U međuvremenu, stručnjaci za bezbjednost potvrđuju takvu prijetnju za RTK, dodajući da je na meti bio i srpski opozicionar.

Plan atentata koji je objavio RTK potvrđuje i stručnjak za bezbjednosna pitanja na Kosovu Nuredin Ibishi. On kaže da je organizovanje pokušaja Kurtijevog ubistva izvršila srpska tajna služba u saradnji sa ruskim službama.

"To je ozbiljna organizacija srpske BIA u saradnji sa Rusijom i nekim ekstremistima u Makedoniji, s ciljem da se izvede državni udar nakon što je premijer Kurti učestvovao na skupu socijalističkih partija i nakon što je pokušana likvidacija jednog lidera opozicije u Srbiji, kako bi se uspostavio sistem koji nije usmjeren samo na premijera“, rekao je Ibishi.

Prema Ibishiju, treba biti veoma oprezan jer su srpske i ruske službe izgleda puštene u rad. Najozbiljnijim naporom ovih službi on naziva eliminaciju kosovskih političkih lidera.

Policija Kosova je tokom dana odbila da se izjasni po ovom pitanju.

U međuvremenu, Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije saopštilo je da tokom posjete premijera Kurtija Skoplju nije bilo pokušaja njegovog ubistva. U saopštenju se navodi da su organi bezbjednosti preduzeli mjere po unapred utvrđenim pravilima i potrebnim procjenama.

Ovo ministarstvo je, međutim, tokom dana saopštilo odluku o blokadi nekih puteva u Skoplju, nazvavši to posebnim režimom saobraćaja, u centru i šire u skopskom regionu.

Nakon što se vratio iz Sjeverne Makedonije, premijer Albin Kurtija je potvrdio prijetnje atentatom na njega. On je naveo da ima mnogo prijetnji spskih struktura.

"Saznao sam da ima mnogo prijetnji od pojedinaca i struktura koje imaju korjene u zvaničnom Beogradu. Ali kada sam došao iz Skoplja, nisam se osjećao ugroženim, ali sam vidio da je bilo mnogo policijskih snaga koje su se pobrinule za ovaj sastanak koji smo održali u Skoplju sa ovim socijaldemokratskim partijama“, rekao je Kurti.