POZDRAVILI POTEZ

Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan i zamjenik pomoćnika državnog sekretara, Gabrijel Escobar komentirao je smjenu Aleksandra Vulina te je rekao kako Amerika ne odlučuje o rješenjima u ime Vlade Srbije.

Kada je riječ o Vulinu, Escobar je rekao kako je poznato mišljenje SAD-a o ovom zvaničniku.
"Naša pozicija o gospodinu Vulinu je veoma jasna, on je bio veoma destabilizujuća figura u regionu već duže vrijeme i znate da su naše sankcije bile zasnovane na tome", rekao je on u intervjuu za makedonski servis Glasa Amerike.

Sličan odgovor stigao je ranije iz ambasade SAD-a u Beogradu.

"Naš stav o Vulinu je dobro poznat. On ostaje pod američkim sankcijama. Radujemo se nastavku produbljivanja partnerstva sa Srbijom na putu njene pune integracije u Evropu i euroatlantsku zajednicu", navodi se u pisanom odgovoru glasnogovornika ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

Podsjetimo, Vulin je u izjavio saopćio i razloge zašto podnosi ostavku.

"Od nas se traži da priznamo Kosovo, da napustimo Republiku Srpsku i da uvođenjem sankcija Ruskoj Federaciji prestanemo biti suverena država i nacija. Ukoliko bi na to pristali, sljedeći zahtjev bio bi protjerivanje kineskih investicija, bezuvjetna tehnološka i ekonomska ovisnost o Zapadu, kao i nastavak političke i teritorijalne dezintegracije Srbije i prihvaćanje zapadnih vrijednosti u kojima nema mjesta za tradicionalnu obitelj i naciju, a u konačnici ni za socijalnu pravdu", napisao je Vulin.