Bivši diplomata

Bivši zamjenik ministra spoljnih poslova Anton Berisha, komentarišući sjednicu Savjeta bezbjednosti UN, koja se održala sinoć na zahtjev Srbije, a na kojoj je prisustvovao i premijer Albin Kurti, kazao je da je održavanje sjednice diplomatski poraz Kosova, prenosi Klan Kosova.

Berisha navodi da je Kurti izabrao da bude protagonista umjesto "države" Kosovo te da stvaranjem situacija poput registarskih tablica, uredbe Centralne banke Kosova o ukidanju platnog prometa u dinarima, sebe stavlja u centar pažnje i pokušava da ubedi "naivne" da postoji sukob sa Srbijom.

"Mudra politika Kosova bila bi da se ne bavi Srbijom, jer smo sa Srbijom završili 1999. godine. Kurti može da pravi šou, ali ja govorim koliko znam, sam ulazak Kosova na dnevni red Savjeta bezbjednosti je diplomatski poraz Kosova. Da je Kosovo nastavilo sa konstruktivnom politikom i da se nije borilo sa našim partnerima, naravno da oni ne bi dozvolili da ovo bude dio debate u Ujedinjenim nacijama", rekao je Berisha.

Kaže i da se stvari dogovaraju prije sjednice Savjeta bezbjednosti, dok je sjednica javno izlaganje preliminarnog dogovora sa kojim se obično stranke saglase ili glavne države zauzimaju stav.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova