Tehničko pitanje

Ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rohde izjavio je za Dukagjini da zemlje Kvinte nisu kritikovale odluku Centrane banke o zabrani dinara na Kosovu već način njene implementacije.

Rohde je rekao da su za sprovođenje odluke bili potrebni dodatni razgovori kako ne bi došlo do eskalacije situacije.

"Ovo je urađeno na način na koji nije trebalo da bude urađeno. Građane treba informisati. Mi ne kritikujemo odluku CBK, već način na koji se provodi, jer građani nisu bili informisani. Imamo dijalog, nema potrebe za dodatnim zahtevima i tenzijama", ukazao je Rohde.

Dodaje da je jedan od načina za rješavanje ovog pitanja dogovor CBK i Narodne banke Srbije.

"Uvijek pričamo o evropskim standardima a dobro upravljanje je jedan od načina. Upotreba dinara je već neko vreme problem, Srbija treba da se angažuje oko tog pitanja i transfera eura i za to bi trebalo da postoji način. Dvije banke bi trebale razgovarati u okviru dijaloga i rješiti to pitanje kao što smo rješili pitanje registarskih oznaka, energetike i drugo“, dodao je Rohde.

Rohde kaže da je optimista da će prevladati kompromis i racionalnost.

"Optimista sam i nadam se da će prevladati kompromis i racionalnost i uvjereni smo da je ovo tehničko pitanje i tako ćemo ga i tretirati, dobro je imati jasne instrukcije, jasne rokove, šta će se dešavati i kada i tada će javnost biti bolje informisana. Pročitao sam u novinama da će Srbi blokirati puteve, to su tenzije a sada nije vrijeme za to, potreban nam je dijalog”, dodao je on.