Kosovo neće pisati ZSO

Poslanik Samoopredjeljenja Dimal Basha rekao je za Teve 1 da Vlada Kosova ima razumijevanje međunarodnih saveznika za uredbu Centralne banke Kosova koja zabranjuje upotrebu dinara na Kosovu, kao i da Kosovo neće praviti verziju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Basha je istakao da Zajednica nije sporazum o normalizaciji sa Srbijom koji traži Kosovo.

Prema njegovim riječima, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić demaskiran je kada je zahtjevao da se neke tačke sporazuma primjenjuju, a neke ne.

"Za nas kažemo da sprovodimo sve dogovore, premijer Kurti je bio sa tri šefa EU na sastanku. Tamo se kaže da je veoma važno ići napred jer čak i Vučić može da nastavi ako se nađe neki kompromis. Ali, trebalo bi da postoji neki redosljed implementacije, Srbija je rekla ne. Nećemo pisati Zajednicu jer sporazum koji imamo za stabilizaciju sa Srbijom nije Zajednica", kazao je Basha.

Govoreći o uredbi Centralne banke Kosova o zabrani srpskog dinara, Basha kaže da Kosovo ima razumijevanja od strane međunarodnih saveznika i dodaje da su imali sastanke na kojima su premijeru prenete zabrinutosti.

"Definitivno nam je potreban prelazni period i vjerujem da je to naišlo na razumijevanje i u međunarodnoj zajednici", kazao je.

Kako dodaje, predsjednik Srbije Vučić čini sve da svako pitanje učini velikim tako što će ga prodati u međunarodnoj areni kao napad na Srbe.

"Mislim da nije trebalo da upadnemo u tu zamku pošto je glavni problem na sjeveru bio sam Vučić. Jedini napadi na Srbe koji su sve vrijeme dolazili na sjever bili su od paralelnih zločinačkih struktura koje je režirao Vučić", rekao je Basha.

Kaže i da je vlada razjasnila pitanje dinarske valute u ponedjeljak na sastanku sa njemačkim ministrom Borisom Pistoriusom.

"Dakle, dva su: prvi je da su naišli na razumijevanje kod nas i mislimo da bi trebalo da prođe vrijeme dok se to ne primjeni, a drugi deo je da ne verujem da treba da upadnemo u Vučićevu zamku gdje se žali i hoće da to učini glavnim pitanjem sa nadom da će postati dio dijaloga", kaže.

Kako dodaje, predstavnici međunarodne zajednice nisu upali u Vučićevu zamku.

Navodeći da međunarodna zajednica ne želi nemire pošto znaju i Srbiju, Basha kaže da se rijetko mogu videti predstavnici zemalja Kvinte da se sastaju sa Vučićem, ali dolaze na Kosovo.

"To je zato što smo mi demokratskiji narod i očekuju naše razumijevanje mnogo više jer smo mnogo bliži vrijednostima nego što je Vučić Americi i EU. Dakle, ove svađe koje se dešavaju među nama su svađe između prijatelja. Danas sam bio u debati sa njemačkim ministrom i četiri poslanika Bundestaga. Sa velikom sigurnošću mogu da vam kažem da Njemačka razumije ceo događaj. Objasnili smo mu cijelu situaciju i vjerujem da su mnogo mirniji. Moramo da razumijemo naše saveznike koji imaju reakcije, ali za nas je važno da razumijemo šta je potrebno posle prelaznog prostora da ipak dođemo u situaciju da euro ostane jedina valuta na Kosovu", rekao je Basha.

Govoreći o mjerama EU protiv Kosova, Basha je rekao da ako je zatvaranje nelegalnih lokala za kriptovalute na sjeveru, zatvaranje ilegalnih puteva i uništavanje kriminalnih bandi na sjeveru povezano sa kaznenim mjerama, Kosovo prihvata da bude kažnjeno.

"Mislim da su nepravedne jer Kosovo nije počinilo nikakvo kršenje zakona. Građani mogu videti i da to nije uticalo na izvještaje, nikada više nismo imali međunarodnih posjeta", rekao je Basha.

Izvor: Kosovo online/Teve 1