Otvoreno razočaranje

Zvaničnik Demokratskog saveza Kosova Berat Rukiqi koji se nalazi u posjeti SAD, gde je bio i na Molitvenom doručku, izjavio je da su saveznici Kosova razočarani zbog izostanka koordinacije sa njima, piše Reporteri.

„Postoji otvoreno razočaranje, nikada prije nisam čuo da se otvoreno govori o posljedicama koje može da ima Kosovo. Vidim da jenjava prisustvo kosovskog glasa u SAD, bilo u američkoj vladi, u Kongresu, u institutima, i u drugim važnim organizacijama ovde u SAD“, rekao je on.

Rukiqi je naveo da je bio na sastanku i sa direktorkom za južnu i centralnu Evropu Statet departmenta Colin Hyland na kojem je bila otvorena diskusija u vezi sa razvojem događaja na Kosovu.

"Izneli smo stavove LDK oko procesa kroz koje zemlja prolazi, uglavnom oko dijaloga, uključujući nacrt statuta i zabrinutosti koje imamo u vezi sa tim“, rekao je Rukiqi.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom, Rukiqi je rekao da je LDK uvjeren da dijalog treba da se završi međusobnim priznavanjem, "a ne kao što ova vlada čini donošenjem štetnih sporazuma".

"To treba da se radi u punoj saradnji sa SAD, Kosovo treba da ima jasan pravi put ka članstvu u NATO, zatvarajući bezbjednosni proces, posebno kada vidimo opasnosti od Srbije, i uticaj Rusije, koja se vidi kao potencijalna opasnost u regionu“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri