Privilegija samo jednom etničkom narodu

Potpredsjednica Vlade Kosova zadužena za pitanja manjina i ljudska prava, Emilija Redžepi, zalaže se za organizovanje novih izbora u četiri sjeverne opštine. Ona je izjavila da ostaje pri svom stavu protiv Zajednice opština sa srpskom većinom koja ima izvršna ovlašćenja.

"Vjerujem da bismo trebali organizovati lokalne izbore na severu naše zemlje, omogućavajući srpskom većinskom stanovništvu da učestvuje i odlučuje o svom životu i političkom predstavništvu. Naša uloga kao vlasti nije nametanje svojih ljudi za gradonačelnike opština, već poštovanje zakonskih regulativa kako bi institucije mogle normalno funkcionisati. Sada pratimo proces peticije za smijenu gradonačelnika. Trenutno se cijeli proces nalazi u CIK-u, ali moramo obezbjediti Srbima u toj oblasti mogućnost da sami izaberu svoje predstavnike", istakla je Redžepi u intervjuu za magazin "Info plus" na RTK.

Govoreći o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, istakla je da Vlada radi na spriječavanju stvaranja "države u državi". Redžepi tvrdi da, iako američki i evropski partneri garantuju da se tako nešto neće dogoditi, nacrt koji je predstavila evropska strana pruža solidnu osnovu za uspostavljanje paralelnih struktura.

"Sada kada smo bliži putu ka EU i građani slobodno putuju, proces pridruživanja je manje važan. Smatram da ne treba stvarati paralelne strukture, posebno s obzirom na iskustvo u Bosni i Hercegovini, gdje Republika Srpska i dalje koči proces pridruživanja EU. Ne želimo ponoviti iste greške u našoj zemlji. Takođe, pružanje privilegija samo jednom etničkom narodu za formiranje udruženja smatram pogrešnim", dodala je potpredsednica Vlade.

Naglasila je da to ne znači da se protivi integraciji Srba, jer imaju pravo da žive na Kosovu i uživaju u svim pravima kao i svi ostali. Međutim, prema njenim riječima, to ne daje pravo da ugrožavaju druge zajednice ili da se dijele teritorije.

"Ako imate snažnu izvršnu vlast i ovlašćenja koja su vanredna tokom vaših akcija, postoji mogućnost da organizujete referendum i odvojite se od zemlje. Smatram da je trenutno bolje biti oprezan i razmišljati kao Kosovari, a zatim da se podijelimo prema etničkim grupama kojima pripadamo", naglasila je Redžepi.

Govoreći o potpisivanju memoranduma o saradnji između Kosova i međunarodne organizacije ICO sa sjedištem u Londonu, kojim se pruža podrška nevećinskim zajednicama u raznim oblastima, Redžepi je navela da je planirano ulaganje oko 300 miliona eura za nevećinske zajednice u periodu od 2024. do 2030. godine.

"Ovaj zahtjevan projekat sarađivali smo sa ICO više od godinu i po dana. Planiramo pružiti podršku nevećinskim zajednicama od Leposavića do Dragaša. Zahvaljujem premijeru Kurtiju na podršci, a projekat će omogućiti investicije i ekonomski oporavak nevećinskih zajednica. Svi su uključeni u ovaj projekat: Srbi, Bošnjaci, Turci, Goranci, Romi, Aškalije, Romi, Egipćani", izjavila je Redžepi.

Svrha projekta je unapređenje ekonomskog razvoja i otvaranje novih radnih mjesta, čime će se zaustaviti migracija građana i obezbjediti egzistencija njihovih porodica, istakla je Redžepi.