Pažljivo pratimo dešavanja

"Kosovo više nikada neće moći biti dirano od strane Srbije. Srbija više ne može omalovažavati postojanje države Kosovo", izjavio je Elmi Berisha, šef albanske organizacije "Vatra", ističući da pažljivo prate najnovija dešavanja i razne prijetnje koje dolaze iz Srbije.

Elmi Berisha je bio specijalni predstavnik Kosova u kancelariji američkog senatora Boba Dola u Vašingtonu, imenovan od strane predsjednika Rugove. Obraćajući se povodom 18. godišnjice smrti predsjednika Ibrahima Rugove, Berisha opisuje Rugovu kao vizionarskog vođu i jednu od najsjajnijih ličnosti nacije.

"Lik predsjednika Rugove je jedan od najsvetlijih u našoj istoriji, počev od Đerđa Kastrioti Skenderbega, svete Majke Tereze, do porodice Jashari i sve albanske krvi prolivene za slobodu Kosova i našeg naroda. Dakle, najvažniju figuru izgradnje države i stvaranja simpatija međunarodne zajednice, uglavnom SAD, kao ključnu ulogu, glavnu ulogu imao je istorijski predsjednik dr Ibrahim Rugova", kazao je Berisha.

On ističe da je vizija predsjednika o nezavisnosti Kosova i izgradnji države u velikoj mjeri ostvarena, ali da posao mora da se nastavi.

"U SAD će ove godine biti predsjednički izbori, i zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, albanski Amerikanci će biti bliski važnim američkim institucijama koje nikada neće promjeniti svoj pristup Kosovu i Albancima", dodaje Berisha u intervjuu za Radio Kosovo.

Sada na čelu albanske organizacije "Vatra", kao prvi Albanac sa Kosova koji je izabran na čelo ove organizacije, Berisha i albanski Amerikanci pažljivo prate najnovija dešavanja na Kosovu i prijetnje koje dolaze iz Srbije. Berisha naglašava da je Kosovo netaknuto od strane Srbije.

"Pružamo svakodnevnu podršku našim prijateljima u zvaničnom Vašingtonu na različitim nivoima i sekcijama. Pratimo situaciju sa povećanom pažnjom jer su sva dešavanja posljednjih mjeseci veoma ozbiljna. Ali, želim da završim ovaj početak godine s optimizmom za kosovske Albance. Kosovo je netaknuto od strane Srbije, iako postoji tendencija stvaranja konfuzije i pokušaja ostvarivanja koristi koje su čak i za njih neshvatljive. Srbija će možda pokušati da izazove secesiju na sjeveru Kosova, ali vjerujem, mislim i znam da se to neće dogoditi", kaže Elmi Berisha.

Ipak, upozorava da narod Kosova uvijek mora biti spreman. Berisha ponavlja da Srbija teško može potcjenjivati postojanje države Kosovo.

"Uvijek moramo biti spremni, raditi svaki dan da bismo održali svoj nivo. Ne vjerujem da Srbija sada ima šanse da nas omalovažava, jer se veoma brzo pripremamo da se zauzmemo za sebe i imamo svoje prijatelje koji nas nikada neće napustiti, a to su Sjedinjene Američke Države", kazao je Berisha.

On upozorava na potrebu izrade zajedničke nacionalne platforme koja bi održala jedinstvo Albanaca u krupnim pitanjima, analizirajući trenutni položaj Albanaca i razmišljajući o budućnosti. To je takođe bila vizija predsjednika Rugove, kaže Berisha, jednog od bliskih saradnika predsjednika Ibrahima Rugove.