Nekoordinisana akcija

Evropska unija (EU) je zatražila od vlasti Kosova da pojasne odluku o zabrani korišćenja dinara na teritoriji ove zemlje.

Portparol EU Peter Stano u ime Unije zatražio je od Prištine i Beograda da otvorena pitanja reše u okviru briselskog dijaloga.

"Još uvek analiziramo i tražimo pojašnjenja o odluci, razlozima, motivu i mogućim implikacijama. Ali generalno se od Kosova i Srbije očekuje da izbegavaju nekoordinisane akcije koje ne idu u prilog normalizaciji odnosa i koje bi mogle imati prilično negativan uticaj na stabilnost na terenu", izjavio je Stano 19. januara.

Centralna banka Kosova (CBK) je 17. januara donela uredbu prema kojoj će od 1. februara jedina valuta za obavljanje gotovinskih i platnih transakcija biti evro.

U toj uredbi se navodi da je ona doneta u skladu sa Ustavom Kosova i zakonom Centralne banke Kosova (CKB), te da je CBK jedina "monetarna vlast koja može da odlučuje o dozvoljenim apoenima valute evra za opticaj na teritoriji Kosova".

Do sada se u srpskim sredinama na Kosovu koristio i dinar (RSD), zvanična valuta Srbije a u ostalom delu Kosova, zvanična valuta jeste evro.

U dinarima se isplaćuju plate zaposlenima u institucijama Srbije, kao i penzije u srpskom sistemu, te dečiji dodatak ili socijalna pomoć.

Takođe, u srpskim sredinama se koriste dinari i u trgovinskim objektima, dok su u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova i cene istaknute u dinarima.

Predstavnici kosovske Vlade su mišljenja da uredba neće uticati na odnose sa Srbijom.

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi kaže da je poseban značaj uredbe Centralne banke Kosova određivanje valute koja je dozvoljena da se koristi u svim bankarskim i nebankarskim transakcijama, a da je u slučaju Kosova to samo euro.