Efikasnost

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla izjavio je da će sve policijske patrole biti opremljene dugim cijevima.

"Kupovinom ovog oružja za sve policijske patrole širom Kosova povećava se efikasnost u borbi protiv kriminala, što omogućava bezbednije okruženje, mirniji javni red i više bezbednosti za naše policajce", napisao je Sveçla na Facebooku.

Sveçla nije precizirao koliko je pušaka kupljeno za policijske patrole, već se samo zahvalio Hrvatskoj "na bliskoj i korektnoj saradnji sa institucijama Republike Kosovo".

Budžet Ministarstva unutrašnjih poslova za ovu godinu je najveći u poslednjih nekoliko godina i iznosi više od 216 miliona evra.

Policija Kosova je formirana pre 24 godine i broji više od 9.000 pripadnika različitih činova. Policija je prvi bezbednosni odgovor na Kosovu, a zatim dolaze misija Evropske unije za vladavinu prava (EULEX) i mirovna misija NATO-a na Kosovu, KFOR.

KFOR obezbeđuje granice Kosova sa Srbijom, dok je kosovska policija odgovorna za ostatak granične linije.

Ova kupovina pušaka za policajce dolazi dan nakon što je objavljeno da su SAD odobrile zahtev Kosova za kupovinu 246 protivtenkovskih sistema američke proizvodnje Javelin za Kosovske bezbednosne snage.

Da bi proces kupovine ovog raketnog sistema bio okončan, neophodno je da dobije i saglasnost američkog Kongresa.