Odnosi sa SAD

Koordinatorka za bezbjednost i odbranu u Demokratskoj partiji Kosova Besa Kabashi-Ramaj ocjenila je da je aktuelna vlast na Kosovu, načinom na koji vodi odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama i međunarodnim saveznicima, prvi put Kosovo postavila u nepovoljan položaj u odnosu na Srbiju, piše Teve 1.

"U sadašnjoj situaciji u kojoj se nalazimo, koracima koje je Vlada preduzela u posljednje dvije-tri godine, načinu na koji je vodila odnose sa SAD i njihovim saveznicima, sadašnja Vlada ima poziciju prvi put u istoriji naše zemlje da je Kosovo u nepovoljnom položaju prema Srbiji. Na nepravedan način, stav je takav jer nema dana da se razmišlja i deluje strateški kako bi Kosovo zadržalo poziciju i superiornost koju je oduvijek imalo za pregovaračkim stolom i nema fluktuacije, a prethodni stavovi za obostrano priznanje, sada se i ne pominju", rekla je Kabashi-Ramaj.

Kako dodaje, detinjasto je ponašanje da premijer kaže da mu nisu potrebni savjeti najvažnijeg i strateškog partnera, odnosno SAD koje su pomogle i bile glavni pokretač nezavisnosti Kosova.

Izvor: Kosovo online/Teve 1