Potrebna hitna akcija

Koordinatorka Odjelјenja za odbranu i nacionalnu bezbjednost u Kabinetu za dobro upravlјanje PDK, Besa Kabashi-Ramaj, ocjenila je da aktuelnom politikom vlade ugrožena nacionalna bezbjednost.

„Nacionalna bezbjednost, vitalno pitanje, ugrožena je aktuelnom politikom vlade. Potrebna je hitna akcija da se spreči dalјa šteta po bezbjednost Kosova“, izjavila je Kabashi-Ramaj, prenosi Ekonomija onlajn.

Govoreći o zakonu o vojnoj obavještajnoj službi, Kabashi-Ramaj je rekla da su primjećene brojne nejasnoće što dovodi do zabuna kada je riječ o ciljevima ove službe.

„Struktura izvještavanja ima nedostatke, jer nije uspjela da pravilno pozicionira KBS u lancu komandovanja. Odobravanje upotrebe sile je kontroverzno i potencijalno neprikladno. Odredbe o nadzoru unutar granica neke zemlјe mogu narušiti građanske slobode. Ima dupliranja sa zadacima koje KIA već ima. Izuzimanje budžeta za specijalne operacije iz standardnih finansijskih pravila izaziva zabrinutost u pogledu transparentnosti“, naglasila je ona.

Kabashi-Ramaj je na konferenciji za novinare vladu Albina Kurtija kritikovala zbog nedostatka vizije i sposobnosti u garantovanju nacionalne bezbjednosti i održivog upravlјanja odbranom.

„Vlada dosledno nije uspjevala da efikasno odgovori na srpske provokacije i prijetnje, da se suprotstavi ruskom hibridnom ratu i upravlјa pitanjima unutrašnje bezbjednosti, uklјučujući integraciju bezbjednosnih i odbrambenih institucija, jačanje nacionalne otpornosti i pobolјšanje upravlјanja vanrednim situacijama i sistemima ranog upozoravanja“, rekla je Kabashi-Ramaj.

Kao najočitiji primjer “favorizovanja populističkih pokreta za strateško planiranje bezbjednosti”, navela je osnivanje dobrovolјnog fonda za vojsku sa, kako je navela, sumnjivim finansiranjem, zato što su zaobiđene standardne budžetske procedure.

Ona je ocjenila da je izrada strategije nacionalne bezbjednosti ozbilјno otežana zbog zastarelih bezbjednosnih procena, nedosljednosti i lošeg postavlјanja prioriteta.

„Zakonodavne inicijative kao što su Nacrt zakona o vojno-obavještajnoj službi i Nacrt zakona o Savjetu za nacionalnu bezbjednost pokazuju značajne nedostatke, pokazujući nepoštovanje postojećih struktura i alarmantan pristup demontaži postojećih institucija i njihovoj obnovi od nule. PDK ima za cilј da razvije naprednu nacionalnu bezbjednosnu i odbrambenu platformu za narednih 10 do 20 godina, fokusirajući se na viziju, znanje, kompetenciju i inovacije, od koristi za sve građane. Naš cilј je da stvorimo bezbjednu, okretnu i strateški pozicioniranu Republiku Kosovo sposobnu da se suprotstavi novim prijetnjama“, naglasila je Kabashi-Ramaj.

Ona je preporučila da se Nacrt zakona o Savjetu bezbjednosti Kosova u cjelini izmjeni zato što se ovakvim aktom  rizikuje “demontaža postojećih pravnih struktura” i omogućavanje prevelike kontrole od strane izvršne vlasti, odnosno premijera, gubitak institucionalne kontrole i izvor potencijalnog kršenja prava zaposlenih.

„Detalјna struktura može da donese birokratske prepreke, posebno u hitnim slučajevima. Rijetki susreti mogu da ometaju pravovremene odgovore na bezbjednosne prijetnje. Pravne nejasnoće mogu nastati zbog dupliranja postojećih zakona i ukidanja prethodnih zakona. Ograničeni mandat generalnog direktora može negativno uticati na strateško planiranje i stabilnost. Disciplinske sankcije u Nacrtu zakona mogu biti predmet zloupotrebe ili subjektivne primjene“, naglasila je ona.

Izvor: Kosovo Oline/Ekonomia online