Podrška

Sjećam se dugih neprespavanih noći kada smo raspravljali o značaju priznavanja vašeg suvereniteta i nezavisnosti Kosova i podrške vašoj zemlji. Dugo godina smo vas podržavali i nastavićemo tako, poručio je danas iz Prištine, ministar spoljnih poslova Velike Britanije, David Cameron.

Britanski diplomata u Prištinu je, u društvu specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan, Stuarta Peacha – doputovao juče. Dočekao ga je premijer Albin Kurti, i to u prisustvu više ministara Vlade Kosova.

Tu su bili: ministar za zajednice i povratak, Nenad Rašić, unutrašnjih poslova Xhelal Svecla, ekonomije Artane Rizvanolli, spoljnih poslova Donika Gervalla. Sastanku je prisustvovao i britanski ambasador u Prištini, Nicolas Abbot.

Kurti je sa Cameronom, koji je na Kosovu prvi put, razgovarao o bilateralnim odnosima Kosova i Britanije, koje su ocijenili snažnim, uz naglasak da će se oni i dalje unapređivatii.

Britanskom diplomati Kurti je govorio o dostignućima Kosova u pogledu vladavine prava, ekonomskog razvoja, borbe protiv kriminala i korupcije naročito u posljednje tri godine tokom njegove vlasti.

Govorio je i o zadacima koji su pred njima, ali poseban osvrt obojica su napravili na podršci Velike Britanije Kosovu u periodu kada se "tek jačala kosovska nezavisnost“.

"Sjećam se dugih neprospavanih noći kada smo raspravljali o značaju priznavanja vašeg suvereniteta i nezavisnosti podrške vašoj zemlji. Dugo godina smo vas podržavali i nastavićemo tako“, kazao je Cameron na ovom sastanku.

"Ovdje sam došao da učvrstim činjenicu da vas podržavamo. Želimo da vam pomognemo u pogledu bezbjednosti, ekonomskog razvoja, upravljanja i svih pitanja sa kojima se suočavate. Mi smo bili dugogodišnji pristalice Kosova i to ćemo i dalje biti“. 

Britanija želi i dalje da pomaže, dodao je, u svim oblastima ali da bude tu i kada ima problema.

"Želimo da Vam pomognemo u oblastima bezbjednosti, ekonomskom razvoju i oko svih drugih problema sa kojima se suočavate. Želimo da znamo o stvarima koje se dešavaju u ovom regionu i neke komšijske probleme“, poručio je.

Kurti mu je kazao da sve što Britanija učinila za Kosovo – oni to zaboraviti neće.

"Ne samo podršku kroz NATO, EU, odbranu već i kroz demokratizaciju, vladavinu prava, pravdu, ljudska prava, politički pluralizam, kulturu i ekonomiju“, naglasio je kosovski premijer.

Govorio mu je potom o dostignućima upravo u tim oblastima, ali i u oblastima borbe protiv kriminala i korupcije.

Da Velika Britanija potpuno podržava Kosovo i kada je reč o „njegovom pravu da ga drugi priznaju“, poručio je Cameron i na sastanku sa Donikom Gervallom ranije danas.

"Mi smo veliki pobornici nezavisnosti, suvereniteta Kosova i prava da nas drugi u potpunosti priznaju kao suverenu državu. Naravno da ćemo vam pomoći u borbi da budete priznati na međunarodnim forumima, što je važno i zaslužujete“.

Ipak, naglasio je da je najvažnije da se "izgradi država u kojoj svi odnosno sve zajednice, osećaju da imaju sigurnu budućnost“.

Naglasak je stavio i na podršku Velike Britanije u obuci pripadnika KBS-a.

"Velika Britanija, pored važne uloge koju ima u KFOR-u, obučava i podržava oružane snage (Kosova) i doprinosi njihovom uspjehu kroz obuku u Ujedinjenom Kraljevstvu“, poručio je, izvestilo je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova.

Gervalla mu se zahvalila, ali je posebno istakla zahvalnost zbog toga što je Velika Britanija poslala dodatne trupe KFOR-ovih vojnika na Kosovo poslije 24. septembra kada se dogodio napad u selu Banjska.

Od njega je zatražila podršku i kada je riječ o članstvu Kosova u međunarodne organizacije, a naročito NATO-u.