EU zahtjeva sprovedbu

Bivši glavni pregovarač u dijalogu Kosova i Srbije Avni Arifi izjavio je da Brisel, nakon odluke o priznanju kosovskih registarskih tablica, Srbiju vidi kao konstruktivnu, i da sada to očekuje od druge strane, prenosi Front onlajn.

Arifi je mišljenja da je Evropska unija u pravu što sada zahtjeva korake od Kosova.

„Razumljivo je da kada jedna strana pokaže dobru volju i sprovede dogovor, Brisel to traži i od druge strane. Međutim, bez obzira na motive (za koje vjerujem da ne proizilaze iz bilo kakve konstruktivnosti srpske strane), srpsku stranu će Brisel videti kao konstruktivnu inicijativu u ovom procesu“, rekao je Arifi.

Bivši glavni pregovarač Kosova, rekao je da za razliku od Kosova, koje se fokusiralo na simbolična pitanja, Srbija ima drugačiji cilj.

„Kosovo se u posljednje tri godine u pregovaračkom procesu fokusiralo na simbolična pitanja do te mjere da je pitanje naljepnica i automobilskih tablica postalo bezbjednosna tema u glavnim krugovima koji se bave pitanjima evropske bezbjednosti. Srbija nije imala taj fokus. Imali su nesimbolične, ali sadržajne teme“, rekao je Arifi.

Arifi kaže da odlukom srpske strane o registarskim tablicama ona uklanja sliku „nesprovodioca sporazuma“.

„Srbija ovim simboličnim akcijama skida imidž nesprovodicoa sporazuma, a za to će Brisel i Vašington imati puno razumijevanja u svom zahtjevu za brzu implementaciju Asocijacije“, rekao je on.

Arifi je rekao da Samoopredjeljenje visoko cijeni primjenu Briselskog sporazuma od strane Srbije.

„Prva tačka Briselskog sporazuma je za tablice i naljepnice, diplome i pasoše, za koje primjena od strane Srbije ne predstavlja ništa osim veliki plus za Brisel i Samoopredjeljenje, koji visoko cijeni primjenu Briselskog sporazuma iz Srbije“ rekao je Arifi.
 
Izvor: Kosovo Online/Front Online