Ostavke najprikladnije

Bivši sudija Ustavnog suda Kosova Kadri Kryeziu smatra da je ostavka gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru Kosova najprikladniji način da se izađe na nove lokalne izbore, s obzirom na to da za njihovu smjenu nema zakonskog osnova.

Kryeziu pojašnjava da Uputstvo za smjenu gradonačelnika ima ustavni osnov, ali njihovo razriješenje nema jer ništa protivzakonito nisu uradili.

"Najbrži način da se problemi riješe je da predsjednici opština podnesu ostavke, to je moralni čin. Peticija je politička strategija, posao kasni, predugo traje. Ako podnesete peticiju, morate navesti razlog. Ovi lideri nisu prekršili zakon, nisu legitimni, već legalni. Uputstvo ima ustavni osnov, ali razriješenje nema ustavni osnov jer ništa protivzakonito nisu uradili. Najpravedniji i najbrži način je podneti ostavku zarad Kosova", ocjenio je Kryeziu za Dukađini.

Što se tiče peticije za smjenu predsjednika, Kryeziu ističe da gradonačelnici mogu da se žale i da čak dobiju slučaj na sudu.

"Ovi nemaju nikakvog opravdanja, zahtjev za peticiju treba da bude na osnovu 50 plus odsto biračkog tijela, da ide u Skupštinu opštine, da se tamo raspravi o razlozima. Nemaju razloga, ovo je nepoznata jednačina. Gradonačelnici mogu da se žale i dobiju slučaj, ne može im se reći 'mi vas ne volimo', nema zakonskog opravdanja", naglasio je on.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini