Energetska mafija!

Potpredsjednik Demokratske partije Kosova Uran Ismaili zatražio je od Vlade Kosova, premijera Albina Kurtija i Kancelarije regulatora energetike da smanje cijenu struje za građane Kosova, piše Reporteri.

Ismaili je na konferenciji za novinare rekao da su udvostručeni ili utrostručeni mjesečni, pa čak i veći računi za energiju koje su građani dobili ove nedjelje, nepravedni i nedostupni.

Istakao je da je potrebno da hitno otpočne proces sniženja cijene struje, kao i da se pozovu na odgovornost pred zakonom svi aktere koji su zloupotrebili stanje u energetskom sektoru.

Prema Ismailijevim riječima, povećanje cijene struje dovelo je građane pred veliku finansijsku poteškoću, trošeći porodični budžet pred praznike i zadužujući kosovske porodice.

"Ovog mjeseca smo videli vladinu politiku da pomogne građanima. Tih 58 miliona eura koje je Vlada izdvojila kao subvencije za djecu i penzionere, dokazuje se da su zapravo sredstva dodjeljena KEDS-u. U ovoj planiranoj transakciji građani se koriste samo kao posrednici. Vrhunski rastući računi za energiju dokaz su ove štetne i manipulativne politike. U vrijeme kada su građani Kosova, pod ovom vladom, još više osiromašili, sa 19 odsto njih ispod granice siromaštva, primorani su da plaćaju i najskuplje račune za struju", dodao je.

Ismaili je podsjetio na dvije kontradiktorne izjave premijera Kurtija, onu iz 2015. da najsiromašniji građani Evrope plaćaju najskuplje račune za struju, kao i onu iz 2022. da je struja bila toliko jeftina da građani nisu znali koliko plaćaju.

"Iako imaju isti izvor, te dvije izjave otkrivaju ne samo prelazak iz opozicije u vlast, već i namjeru ove Vlade da udvostruči cijenu energenata za građane Kosova. Dakle, postoji direktna odgovornost vlasti za tešku situaciju u kojoj se danas nalaze naši građani, a koja je rezultat skandala i politike ove Vlade", rekao je.

Takođe, podsjetio je da je sa Kurtijevom vladom na vlasti, ambasador Kosova u Hrvatskoj Martin Berishaj bio umješan u najveći regionalni skandal o trgovini energentima i pranju novca.

"Ova Vlada, iako je danas cijena energenata na međunarodnom tržištu akcija pala sa prosječnih 300 eura u proteklih godinu dana, na 21 euro po megavatu danas, još uvijek nije donela nijednu odluku o smanjenju tarifa energenata za naše građane, ali su sadašnje cijene zadržali veoma visokim. Ova Vlada je od naših poreza dala 113 miliona eura za plaćanje struje Srbima na sjeveru. Ova Vlada ništa nije uradila za izgradnju novih energetskih kapaciteta. Naprotiv, odustala je i od američkog gasnog projekta, koji bi u velikoj mjeri pomogao energetskoj bezbjednosti zemlje, a samim tim i porodičnoj privredi Kosova", kazao je Ismaili.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri