Uoči novih izbora

Bivši sudija Ustavnog suda Kosova Kadri Kryeziu okarakterisao je izjavu premijera Albina Kurtija u kojoj je izrazio spremnost da napiše sam nacrt statuta za Zajednicu srpskih opština kao političku kalkulaciju uoči novih izbora ocjenjujući da takav stav, izražen nakon što je prihvaćen evropski dokument za Zajednicu, može dovesti Kosovo u nepovoljnu situaciju pred međunarodnim faktorom, piše Koha.

"Političke akrobacije koje premijer i svaki političar mogu da rade mogu se odraziti loše u odnosu na zapadni svijet i zemlje koje nam pomažu u daljoj izgradnji države Kosovo", kazao je Kryeziu.

Komentarišući izjavu specijalnog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka da je Zajednica zakonska obaveza Kosova, Kurti je dosadašnju diskusiju u dijalogu po pitanju Zajednice protumačio kao gubljenje vremena.

Ali, Kryeziu smatra da Vlada sada mora da potpiše nacrt Zajednice, koji su zapadnoevropski emisari doneli u Prištinu i Beograd 21. oktobra, a zatim da ga uputi Ustavnom sudu.

"Nema potrebe da se pravi još jedan nacrt. Obaveze Vlade Kosova su da ovaj nacrt prođe i postane odluka i da ga potpiše neko iz Vlade, odnosno ministar za lokalnu samoupravu i nakon potpisivanja ili dekreta ide na Ustavni Sud i Ustavni sud tada donose konačnu presudu", rekao je Kryeziu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore