Kuršumlija, Raška...

Pripadnici srpske zajednice sa Kosova od ranih jutarnjih sati organizovanim prevozom su krenuli put gradova u Srbiji kako bi ostavarili svoje pravo glasa na parlamentarnim izborima.

Autobusi sa, uglavnom radnicima zaposlenim u institucijama Srbije na Kosovu, kreću na svakih sat vremena. Takođe, na glasanje se ide i privatnim automobilima, te se na prelazima sa Srbijom stvaraju gužve.

Srbi sa Kosova glasaju u pograničnim gradovima, Kuršumliji, Raškoj, Tutinu i Vranju, jer Vlada Kosova nije dozvolila otvaranje biračkih mesta u srpskim sredinama na Kosovu.

Na isti način su glasali i na parlamentarnim i predsedničkim izborima 3. aprila 2022.

Premijer Kosova Albin Kurti je za održavanje srpskih izbora na teritoriji Kosova tražio direktan zahtev od zvaničnog Beograda a ne da posrednik bude Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu.

Međutim, zvanični Beogard je tako nešto odbio a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da "Kurti insistira isključivo na priznanju kosovske nezavisnosti kao uslovu za održavanje izbora".

U Srbiji se održavaju i lokalni izbori ali na njima neće glasati Srbi sa Kosova.

Lokalni izbori na Kosovu u organizaciji Srbije se ne održavaju od 2012. godine, kada je UNMIK (Privremena civilna administracija Misije Ujedinjenih nacija) odbio da ih sprovede.

Ipak, opštine po srpskom sistemu nisu ugašene, već Vlada Srbije redovno imenuje predsednike Privremenih opštinskih organa.