Zamjenik premijera

Zamjenik premijera Besnik Bislimi je u intervjuu za RTK Prime izjavio da Vlada Kosova nije prihvatila nacrt Asocijacije, ali je pristala da ga uputi Ustavnom sudu i optužio opoziciju da je svojim izjavama o nacrtu ZSO “na liniji” Srbije i da se taj narativ širi “namjerno i pogrešno”.

“Ni u kom slučaju nismo prihvatili nacrt ZSO. Vlada Kosova je samo rekla: ‘Proces postupanja u primjeni Briselskih sporazuma ima nekoliko faza kada je u pitanju stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom. Jedna od faza je saglasnost Vlade da se nacrt uputi Ustavnom sudu“, kazao je Bislimi.

Upitan da li su tačne tvrdnje da je Rezolucija 1244 pomenuta u nacrtu koji su zapadni emisari predali vladi i zbog čega je to urađeno, Bislimi je rekao da to treba da se pitaju oni koji su izradili nacrt ZSO.

“Negde u nacrtu se to pominje. Za to su odgovorni oni koji su izradili nacrt. Bilo nam je lako, možda i lakše da se suprostavljamo Vučiću kada su nam rekli da i naša opozicija misli kao Srbija, a vi drugačije. Pitajte Lajčaka zašto nas je optužio. Ali ako nam je sada predstavlјeno ovo što sada radimo kao SuperZajednica, gde je onda problem kod Vučića koji kaže da ne voli ovakvu SuperZajednicu Ise Mustafe”, rekao je Bislimi.

Izvor: Kosovo Online/RTK