Specijalno tužilaštvo Kosova

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je u srijedu da je podiglo optužnicu protiv četiri osobe inicijala M.M., A.V., D.P. i M.V., koje se sumnjiče da su počinile teroristički akt.

Oni su optuženi za napad na Opštinsku izbornu komisiju (KQZ) u Sjevernoj Mitrovici u decembru prošle godine.

Među optuženima su Milun Milenković i Dejan Pantić, bivši pripadnici kosovske policije, koji su uhapšeni početkom ove godine.

Tužilaštvo ih tereti da su izvršili napad ručnim i šok bombama na prostorije CIK-a "kako bi destabilizovali ili uništili osnovne političke i ustavne strukture Republike Kosovo".

"Usljed ovoga je pričinjena značajna materijalna šteta, a životi službenika CIK-a i policajaca su ozbiljno ugroženi", navodi se u optužnici Tužilaštva protiv četvorice osumnjičenih.

Pantić je uhapšen početkom decembra prošle godine kao glavni osumnjičeni za napad na kancelarije Centralne izborne komisije Kosova u sjevernom dijelu.

Njegovo hapšenje izazvalo je napetost na sjeveru. Tamošnji građani postavili su barikade na magistralnim putevima koji vode ka graničnim prelazima sa Srbijom, Jarinju i Brnjaku.

Barikade su uklonjene poslije nekoliko nedelja, ali tek kada je sud Pantiću zamijenio pritvor kućnim pritvorom.

Osnovni sud u Prištini je 14. juna osudio Miluna Milenkovića na jednomjesečni pritvor, dan nakon što je uhapšen u Sjevernoj Mitrovici.

Njegov advokat Nebojša Vlajić rekao je tada za RSE da je Milenković optužen za tri krivična djela: terorizam, promjenu ustavnog poretka nasiljem i dovođenje u opasnost lica pod međunarodnom zaštitom.