Predsjednik Skupštine

Zahtjev Zapada da se osnuje Zajednica srpskih opština neće biti ispunjen ukoliko međunarodna zajednica ne izvrši pritisak na Beograd da načini korake ka priznanju Kosova, kazao je predsjednik Skupštine Kosova, Glauk Konjufca u intervjuu za Glas Amerike na albanskom. Ukoliko nema pritiska i Vučić potpiše Ohridski sporazum neće „biti rezultata, barem u srednjeročnom periodu političkih procesa na Kosovu“, naveo je.

Konjufca smatra da nije na Evropskoj uniji da predstavlja nacrt statuta za ZSO.

„Tačno je da je Kosovu dostavljena verzija nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom. Mislim da ovo nije bio najbolji korak koji je Evropska unija preduzela. U stvari, nije bilo na Evropskoj uniji da predloži takav nacrt statuta. Normalan red stvari je da Republika Kosovo predloži takav statut. To je bio i stav naše vlade, veoma fer i principijelan stav, koji ja podržavam“, naveo je Konjufca.

Smatra da je EU načinila ovakav potez zbog zastoja u dijalogu, nepotpisivanja Ohridskog aneksa, kao i dešavanja u selu Banjska 24. septembra.

„Upravo joj se (EU) zbog toga žuri da predloži statut, preuzimajući nadležnost od same Republike Kosovo i države Kosovo. Ovo nije na Evropskoj uniji. Nigdje, ni u jednom verodostojnom dokumentu, na kome se zasniva ceo pregovarački proces, nije navedeno da je prijedlog statuta Zajednice opština sa srpskom većinom u nadležnosti Evropske unije“, dodao je Konjfuca.

Ohridski sporazum je bezvredan dokument ukoliko se ne potpiše

Govoreći o Ohridskom sporazumu, predsjednik Skupštine Kosova poručuje da jedan od problema koji postoje „ko će prvi da napravi korak i u kom pravcu“.

Naglašava da prvih šest tačaka ovog dogovora idu u korist „suverenitetu Kosova“.

„Tačka koja je odlučena u korist Srbije je sedma tačka Ohridskog sporazuma i kaže da Kosovo ima obavezu da pronađe oblik samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu. To se ne može uraditi ako se ne stavi u opšti paket, a to je Ohridski sporazum, koji Srbija nije potpisala“, naveo je Konjfuca.

Smatra da je Vučić odbio da to učini zbog toga što je njime predviđeno de fakto priznanje.

Iako priznaje da međunarodna zajednica ne smatra da je neophodno potpisati sporazum da bi on bio važeći, Konjufca naglašava da se Vlada Kosova sa tim ne slaže.

„Neophodno je da ovaj sporazum potpišu strane, ukoliko nije potpisan, to je bezvredni dokument“, naveo je Konjufca.

A ukoliko koncept samoupravljanja za Srbe na Kosovu, nije ugrađen u sporazum poput Ohridskog zajedno sa priznanjem Kosova, onda Kosovo, navodi ovaj zvaničnik, nema obavezu da preduzima korake ka ZSO.

„Ne dolazi u obzir. Zašto? Jer mislim da ako iz jednačine odnosa sa Srbijom izbacite priznanje i ako ostane samo Asocijacija, to će biti veoma manipulatilan mehanizam i sila koju Srbija može da upotrebi na negativan način da udari Kosovo. Znamo da bi ovu Asocijaciju činili srpski predstavnici i da bi mogla da je kontroliše bilo koja politička partija direktno sa Vučićeve strane, a oni bi gradili skupštinu ove Asocijacije“.

Veći pritisak da Kosovo formira ZSO, nego da Srbija prizna Kosovo

Konjufca ujedno smatra da Zapad „nije ozbiljan“ u vezi sa zahtevom da Srbija prizna Kosovo.

„Do sada mi se ne čini da je Srbija osjetila neki ozbiljniji pritisak u vezi sa priznanjem Kosova. Mislim da je više pritiska na Kosovo za Asocijaciju, nego na Srbiju za priznanje Kosova. Tako da mislim da je ovo potpuno pogrešan pristup. Ovaj pristup uopšte neće dati rezultate. Ovakav pristup, naprotiv, čini da se Srbija osjeća prijatno, pa čak i ugrožava Kosovo kao pristup jer i mi možemo doživeti sledeći napad iz Srbije, kao 24. septembra“, smatra Konjufca.

Međutim, ukoilko se promjeni pristup međunarodne zajednice:

„I Srbija bude obavještena da međunarodna zajednica tačno razumije šta se dogodilo 24. septembra i tačno razume šta je dio odgovornosti Srbije u vezi sa ovim aktom agresije i umjesto sankcija prema Kosovu, da se one uvedu Srbiji, onda mislim da imamo nadu da možda Srbija može jednog dana da se promjeni“, tvrdi Konjufca.

Izvor: VOA/KoSSev