Patrole na granici

Misija NATO-a na Kosovu – KFOR, saopštila je da su nakon oružanog napada srpske paravojne grupe u Banjskoj učetvorostručili svoje prisustvo na sjeveru, dok su utrostručili broj patrola, uključujući i one duž granične linije sa Srbijom.

U odgovoru za Kohu, KFOR je rekao da su ovi koraci preduzeti kako bi se osiguralo da misija nastavi da ispunjava svoj mandat da osigura bezbedno okruženje za sve ljude na Kosovu.

"Poslije događaja od 24. septembra, NATO je rasporedio skoro 1.000 dodatnih vojnika u sklopu KFOR-a. Učetvorostručili smo prisustvo KFOR-a na sjeveru Kosova i utrostručili broj patrola, uključujući i duž granične linije. Ovo su razboriti koraci kako bi se osiguralo da KFOR nastavi da ispunjava svoj mandat – na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine – da obezbjedi sigurno okruženje za sve ljude na Kosovu, u bilo kom trenutku i na nepristrasan način“, navodi se u odgovoru KFOR-a.

Prema KFOR-u, situacija na sjeveru je sada mirnija, ali je i dalje krhka.

"Generalno gledano, bezbjednosna situacija je sada mirnija, ali je i dalje krhka. KFOR nastavlja da djeluje kao treća linija reagovanja na Kosovu, poslie Policije Kosova i Misije za vladavinu prava EU (EULEX)“, dodaje se u njihovom odgovoru.

KFOR je još jednom istakao da je na nadležnim organima u Prištini i Beogradu da sprovode istrage o napadu u Banjskoj.

"KFOR nije organizacija za sprovođenje zakona. KFOR zadržava svoju ulogu trećeg lica za bezbjednosni odgovor, poslie Policije Kosova i EULEX-a. Zatražili smo od nadležnih organa u Prištini i Beogradu da sprovedu neophodne pravne istrage kako bi dokazali činjenice i priveli odgovorne pravdi“, navodi se u njihovom odgovoru.