Nekadašnji koordinator za dijalog

Nekadašnji koordinator za dijalog Kosova i Srbije Avni Arifi uputio je kritike na račun premijera Albina Kurtija jer je, kako tvrdi, odbio da predloži nacrt ZSO, navodeći da je u pregovorima uvijek pobjednik onaj koji sastavlja nacrt, prenosi Dukađini.

„U nacrtu statuta nedostaje Kosovo, nedostaje pristup Kosova statutu u pogledu doprinosa. Kad god ima takvih tema uvijek je pobjednik onaj ko izradi nacrt, jer se pregovara za onog ko je izradio nacrt, dok mi nismo imali prijedlog. Imali smo priliku da imamo bolji nacrt, sa stručnjacima koje Kosovo ima, ali ovaj (Kurti) je odbio internacionalce, uzeli su sporazume 2013. i 2015., malo srpskog tima, i naš dio je izostao“, rekao je Arifi.

On je izrazio zabrinutost da predloženi nacrt, umjesto da predstavlja kosovske interese, stvara moćan instrument Srbije na Kosovu.

„U cjelini, na Kosovu se stvara moćan instrument Srbije koji će u zamjenu za ništa biti prepreka razvoju Kosova. Rad na dejure i defakto priznanju podsjeća me na prijedlog Srbije, za koji su rekli da nudi Kosovu više od autonomije, a manje od nezavisnosti“, rekao je on.

On je takođe kritikovao premijera što još nije objavio dokument, ali i opoziciju.

Izvor: Kosovo Online/Dukađini