Normalizacija

Politički analitičar Halil Matoshi kaže da je primjena međunarodnog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština postala pitanje globalne bezbjednosti, i da bi formiranje ZSO doprinelo miru na Kosovu, prenosi Gazeta blic.

Matoshi je, komentarišući izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da bi osnivanje ZSO bilo ključni korak ka normalizaciji odnosa i dugoročnom i stabilnom miru u regionu, rekao da ZSO mora da se formira.

"Indikativno je da se šef NATO bavi političkim projektima, što znači da se primjena međunarodnog sporazuma od strane Kosova pretvorila u globalno bezbjednosno pitanje. Osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu koja doprinosi miru unutar Kosova bi trebalo da se sprovede. Na kraju, samo propale države izbegavaju međunarodne obaveze", kaže Matoshi.

Prema njegovim riječima, postoje dva ili tri kontroverzna pitanja u nacrtu EU.

"Prvo, Kosovo je skinuto sa ustavne oznake. U preambuli, Rezolucija 1244, kojom se čuva pravo Srbije na Kosovo u odnosu na Ustav Kosova, nezavisnu državu, teritoriju pravno-političkog subjekta, kao i Arbitražnu komisiju, koja omogućava narušavanje suvereniteta Kosova u unutrašnjim pitanjima. Vjerujem da je te primjedbe izneo lično premijer Kurti i da ih posrednici EU mogu uzeti u obzir", navodi Matoshi.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic