Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani kaže da u nacrtu statuta Zajednice srpskih opština koji je predstavila Evropska unija postoje nejasnoće koje bi prema njenim riječima trebalo rešiti da ne bi bilo problema u praksi, piše Dukađini.

Navela je da se nada da će ove "nejasnoće" biti otklonjene prije nego što nacrt bude upućen Ustavnom sudu.

Najavila je da je komentare pripremila u pisanoj formi i da ih je poslala svim akterima koji su uključeni u pripremu ovog nacrta.

“Ako nacrt bude procesuiran u Ustavnom sudu, onda ću kao predsjednica dostaviti komentare. Radila sam na analizi ovog dokumenta. U pisanim komentarima koje sam pripremila nalaze se svi relevantni akteri koji su bili uključeni u pripremu ovog nacrta, uključujući Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države. Postoje pitanja koja svakako treba razjasniti, jer stvaraju nejasnoće, a samim tim i probleme u praksi. Nadam se da se mogu eliminisati u ovoj fazi, odnosno prije nego što nacrt ode u Ustavni sud. Ali ako ne, uvjeren sam da će ih Sud razjasniti na osnovu vlastitih tumačenja datih sudu 2015. godine, od kojih su mnoga sada vodeći principi za bilo koje udruženje”, izjavio je Osmani.

Osmani je istakla da će poštovati zahtjev međunarodnih izaslanika da se nacrt ne objavljuje, dodajući da smatra nepravednim i nerazumnim što ovaj nacrt nije podeljen opoziciji.

“Pošto je zahtjev međunarodnih izaslanika da ne objavi nacrt koji su izneli, poštovaću to. Iako mislim da je od početka bilo nepravedno i potpuno nerazumno da ovaj nacrt nije podjeljen liderima opozicije. Kao političke stranke, oni predstavljaju građane Kosova, tako da sam kao predsjednica insistirala od prvog dana da se ovaj nacrt podeli sa njima i nadam se da će uskoro oni koji su autori ovog dokumenta dati svoje odobrenje”, dodala je ona.

Osmani je naglasila da mnogi principi iz 2015. godine nisu prisutni u nacrtu statuta.

“Godine 2015. postojao je dokument o principima, koji je dogovoren između Kosova i Srbije u Briselu. Mnoge od tih principa iz 2015. Ustavni sud je proglasio neustavnim. Većine sada nema u trenutnom nacrtu“, zaključila je Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Dukadjini