Transparentnost!

Univerzitetski profesor Mazllum Baraliu ocjenio je za RTK da neobjavljivanje nacrta statuta Zajednice srpskih opština jasno pokazuje da je njegov sadržaj kontroverzan, a analitičar Artan Muhaxhiri kaže da je neobjavljivanje besmisleno te da od sastanka glavnih pregovarača Kosova i Srbije ne treba očekivati da će se nešto razjasniti u vezi sa odnosom Kosova i Srbije, prenosi Telegrafi.

Baraliu je naveo da ako se pogleda prijedlog nacrta statuta koji se pojavio u medijima, a koji je predstavio bivši šef Kosovske informativne agencije (KIA) Burim Ramadani, a Vlada Kosovo se jedino o njemu nije izjasnila, čini se da je Zajednica pravni surogat paralelan "državi Kosovo".

"Čini se da je nešto autentično, da ima status koji je posebna vrsta zakona. To je neka vrsta materijalnog ustava, pravni surogat koji je paralelan državi Kosovo i pokušava na dvosmislene načine da stvori ustavnopravni supstrat paralelan sa državom Kosovo", rekao je Baraliu za RTK.

Muhaxhiri ističe da je potpuno neshvatljivo zašto nacrt statuta ne objavljuju  Vlada Kosova, ni međunarodna strana.

Smatra da bi objavljivanje nacrta omogućilo konstruktivnu raspravu.

"Možda bi bilo dobro da vlada Kosova identifikuje bilo kakvu mogućnost da se modifikuje statut, a umesto toga imamo nacrte koje vlada ne odbacuje. Bila bi velika pomoć kada bi javna ekspertiza išla u korist vlade", rekao je Muhaxhiri za RTK.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi