Sastanak u Briselu

Analitičari smatraju da će današnji sastanak u Briselu u okviru dijaloga Kosova i Srbije proteći u komplikovanoj atmosferi, i da će EU zahtevati konkretne rezultate.

"Današnji sastanak u Briselu će se odvijati u veoma komplikovanoj atmosferi. Stavovi kosovskog i srpskog rukovodstva i dalje su dijametralno suprotni. Dok premijer Kurti insistira na faktičkom priznanju kao preduslovu za početak implementacije Asocijacije, predsjednik Vučić stalno potvrđuje da Srbija nikada neće prihvatiti državu Kosovo", rekao je analitičar Artan Muhaxhiri.

Prema njegovim riječima, strane će i danas zadržati svoje čvrste stavove.

"Nema mnogo obećavajućeg prostora za pozitivne rezultate. Očekuje se da će se obje strane zabarikadirati na svojim poznatim pozicijama: Kosovo u priznanju, Srbija u nepriznavanju. Nakon što su Kurti i Vučić ovih dana pooštrili retoriku, logično je očekivati da će i njihovi predstavnici nastaviti sa ovim teškim stilom dijaloga", dodao je Muhaxhiri.

Analitičar Agron Hoti ocijenio je da će EU na sastanku pokušati da što više približi strane u vezi sa sadržajem Nacrta statuta ZSO i da će biti pritisaka da se postigne konačan dogovor o tekstu tog nacrta.

"Ne očekujem nikakva čuda od ovog sastanka, strane će nastaviti da koriste ometajuće riječi za unutrašnju potrošnju, dok će se vršiti pritisak da se postigne konačan dogovor o tekstu Nacrta statuta i drugim koracima“, rekao je Hoti.

Prema njegovim riječima, EU će insistirati na konkretnim rezultatima, gdje će se od Kosova tražiti da organizuje izbore na sjeveru i počne sa formiranjem ZSO, dok će se od Srbije tražiti da bude konstruktivna.

"Strane će nastojati da nađu različita opravdanja da što duže pobjegnu od obaveza koje proističu iz Briselskog i Ohridskog sporazuma. Bar nas je dosadašnje iskustvo u to uvjerilo. Pošto o dnevnom redu sastanka ne znamo ništa konkretno, možemo samo da nagađamo. Ali, jedno je sigurno, da će EU insistirati na konkretnim rezultatima“, istakao je Hoti.

On je naglasio da bez sprovođenja sporazuma neće biti rezultata na terenu.

"Svi ovi sastanci koji se održavaju imaju za cilj normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Dok se strane ne dogovore o sadržaju dokumenata, kao ni o koracima za implementaciju sporazuma, teško da ćemo videti normalizaciju. Stoga je zahtjev EU da se počne sa primjenom sporazuma kako bi se vidjeli stvarni efekti na terenu”, zaključio je Hoti.