Predsjednik SDP-a

Predsjednik Socijaldemokratske partije Kosova Dardan Molliqaj kazao je za Gazetu Blic da je porasla potreba za protestima protiv Zajednice srpskih opština jer to, kako dodaje, više nije zajednica, već je autonomija.

"Nema žudnje, ali potreba je porasla. Vjerujem da je to potrebno više nego ranije, jer sada je više od Zajednice, sada je autonomija", kazao je Molliqaj.

Prema njegovim riječima, Kosovo nikada nije imalo zatvoreniji dijalog nego sada.

Dodaje da je nacrt loš i da ga zato Vlada ne objavljuje, već tumači.

"Ono što mogu da kažem je da je najnetransparentniji dijalog od onog u Beču za proglašenje nezavisnosti Kosova ovaj. Odnosno, zatvorenijeg dijaloga nikada nije bilo. E sad, slažem se da tokom pregovora nije sve javno, ali ono sa čime se ne slažem je kada se to prihvati, kada postoji prihvatanje sa obe strane, Srbija takođe kaže da je prihvatila nacrt, kaže i Kosovo da je to prihvatilo, da se ne objavljuje. Jasno mi je da je nacrt loš", kazao je.

Pominjući one sa kojima je protestovao protiv Zajednice, Molliqaj kaže da su Haradinaj i Kurti postali isti i dodje da Zajednica seje seme sukoba između Albanaca i Srba.

Iako nije video nacrt, Molliqaj dodaje da na osnovu onoga što objavljeno, smatra da je na osnovu Rezolucije 1244.

"Nisam video, ono što se zna je da to nema veze sa 2015. i 2013. u smislu da je to prevaziđeno. Jasno je da kada nešto ne odgovara Vladi, ona to demantuje, a kada zna da je istina ne poriče, uzmimo to u konkretnom slučaju, nije demantovala prvu stranicu koja se pojavila na debati. Plus emisija u Dukađinu, niko to nije demantovao. Raniji nacrt koji je snimljen kao prezentacija Lajčaka je odbijen. Dakle, ako ostane, jasno je da je glavna referenca 1244, da su predviđene i druge reference, čak i u sporazumu iz 2015. godine, pominju se zakoni Kosova, Ustav Kosova, njegov pravni okvir. Ali, tu je uvedena rezolucija 1244, što Kosovo čini teritorijom kojom trenutno upravljaju kosovske institucije i međunarodni faktor", naglašava Molliqaj.

Podsjeća da su imali nekoliko protesta na kojima su se suprotstavljali sadašnjoj vlasti na Kosovu i to po nekoliko pitanja - energetika, Specijalni sud i Zajednica.

Kako kaže, ono što se očekuje jeste aktivistička politička volja izražena na ulicama, u parlamentu i selima i gradovima, koja bi trebalo da kulminira u upravljanju.

Govoreći o aktivistima Samoopredjeljenja, bivši član te stranke ocenjuje da su neki od njih sada birokrate, a neki oportunisti.

"Veliki dio aktivista se pretvorio u oportuniste, od kojih su neki prevareni. Sada kada su građani počeli da uviđaju da se ne ostvaruje njihova volja, sprovodiće je kroz proteste, glasanje i druge aktivnosti, tako da vjerujem da je ponovo došlo do razlaza između vlasti i naroda. Mislim da će uskoro početi da se shvata da vlada ne predstavlja volju građana, bar za ono za šta je dobila podršku", naglašava Molliqaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic