Lider AAK-a

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj izjavio je sinoć da je pročitao ceo dokument nacrta statuta ZSO, koji su predložili predstavnici SAD, Italije, Francuske, Njemačke i EU, koji mu je predstavljen na sastanku sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, te konstatovao da Srbi na Kosovu i Srbija imaju razloga da se osjećaju kao pobjednici.

"Kompletan dokument nam je dat na čitanje, Besnik Tahiri i ja smo ga pročitali i imali smo pravo da zabeležimo, ali ne i da ga fotografišemo. Dokument nam nije dat, što znači da je još uvijek u ranoj fazi“, rekao je Haradinaj za Klan Kosova.

On je naveo da je nacrt zasnovan na Ustavu i zakonima, te da bogat mnogim pravima za srpsku zajednicu na Kosovu.

"U dokumentu su date mnoge mogućnosti i olakšice u upravljanju na opštinskom nivu, ali i saradnji između opština, odnosno Udruženja. Daju se i prava, odnosno odgovornosti u zdravstvu, u prosveti, uz podršku Srbije, kao što je to slučaj i danas, ali sa tom razlikom što će se priznavati diplome", rekao je Haradinaj.

Kako je naveo, u svim nadležnostima koje ZSO ima, kao što su skupština, predsjednik, potpredsjednik, odbori, administracija, finansiranje… sve se to odnosi na članove Ustava i zakona koji se odnose na poštovanje prava zajednica po međunarodnim konvencijama.

Dodao je da ovakvim nacrtom statuta ZSO, Srbija ima pravo na finansiranje u raznim oblastima, te da Srbi na Kosovu i u Srbiji imaju razloga da se osjećaju kao pobjednici.

„Zajednica opština daje mnoge mogućnosti da funkcioniše i sprovodi život, a istovremeno daje neka prava i Srbiji, tako da Srbija ima pravo da finansira ZSO, zdravstvo, obrazovanje… Nije Kosovo supervizor, jer se ne dozvoljava revizija. Mislim da ih to čini pobjednicima. Srbi Kosova i Srbije imaju razloga da se osjećaju kao pobjednici sa svim garancijama koje su date opštinama sa srpskom većinom, sa pravima, sa obavezama koje Kosovo dobija na centralnom nivou…”, rekao je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova