Nacrt ZSO

Analitičar i nekadašnji jugoslovenski političar Azem Vllasi nazvao je smiješnim izjave opozicionih političara nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom kada su dvojica negirala da su vidjela Nacrt statuta ZSO, dok je treći izjavio da je dobro pročitao dokument, prenosi Teve1.

Vllasi ističe da je Lajčak u Prištini boravio zbog operativnih pitanja i da ublaži pritiske i kritike opozicije na račun premijera Albina Kurtija.

"Ovo je bilo ne samo čudno već i smiješno, razgovarao je sa trojicom lidera opozicije, ne na odvojenim sastancima, i oni izlaze, dvojica kažu da ih je obavjestio u hronikama o tom nacrtu, ali da nisu vidjeli detalje, drugi kaže da je dobro pročitao i da je u skladu sa ustavom i da je u redu. Smiješno je”, rekao je Vllasi.

On ističe da predloženi dokument za ZSO ne treba da bude povjerljiv, ali da bi trebalo da bude u okviru pravnog i ustavnog sistema Kosova.

"Moramo imati u vidu da su predstavnici Brisela i Vašingtona više puta govorili da Asocijacija treba da bude oblik saradnja između ovih opština za konkretna pitanja u interesu Srba i opština i treba da bude u okviru pravnog i ustavnog sistema Kosova“, rekao je Vllasi.

On je podsjetio da je Ustavni sud utvrdio da sporazum iz 2015. godine nije u potpunosti u skladu sa Ustavom i da su sada evropski posrednici ponudili pomoć, i da bi, kako kaže, dokument sada trebao biti okviru ustavnog sistema Kosova.

"Mislim da ovdje Vlada Kosova treba da radi svoj posao i da prihvati, kako je trebalo da bude od početka, kao unutrašnju stvar Kosova, kao ustavno pravo, iako pravo na udruživanje proizilazi iz Ahtisarijevog plana. Imajući u vidu da će biti u okviru ustavnog sistema, taj dio ne treba ostaviti kao argument Vučića da poremeti dijalog“, rekao je Vllasi.