Garancije da je u skladu sa Ustavom

Predsjednik Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasniqi je poslije sastanka sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom rekao medijima da je dobio garancije da predloženi nacrt Zajednice srpskih opština koji su predložile EU i SAD neće ići mimo Ustava.

Krasniqi je naglasio da na sastanku sa Lajčakom on i njegovi saradnici nisu imali priliku da vide ovaj nacrt, nakon čega je konstatovao da bi cio proces trebalo da bude transparentniji. Ipak, on je dodao da je Lajčak iznio stav država EU da ovaj nacrt ne prelazi crvene linije Ustava.

Krasniqi je istakao da su sa Lajčakom imali dobar informativni sastanak.

"Imali smo jedan dobar informativni sastanak oko procesa dijaloga, ali nismo pričali detaljno oko integralnog teksta Asocijacije, jer shvatam da postoji embargo dok se sagledaju komentari obeju strana i dok se ne dođe, ja vjerujem do finalnog prijedloga teksta", kazao je Krasniqi.

On dodaje da ne može da kaže da li bi nacrt ZSO bio prihvatljiv, jer nisu imali uvid u integralni tekst.

"Nismo vidjeli integralni tekst, ne mogu da kažem da li bi to bilo prihvatljivo, ali ja mislim da svaki plan koji je u okviru Ustava Republike Kosovo i koji ne kreira jedan novi nivo samoupravljanja ili egzekuturnih vlasti mora da se gleda sa pozitivne strane i da se potrudimo da idemo dalje", zaključio je Krasniqi.

Inače, izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine dolazi u Prištinu desetak dana nakon posljednjih sastanaka u Briselu 26. oktobra, gdje su se premijer Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odvojeno sastali sa liderima Njemačke, Francuske i Italije, kao i drugim zvaničnicima EU.