Uloženo puno

Od marta 2021. godine u zdravstvo je uloženo više od 100 miliona eura i ta oblast ostaje prioritet i u budžetu za narednu godinu kojim su predviđena izdvajanja 340 miliona eura, poručio je premijer Albin Kurti.

Kurti je na Facebooku naveo da pandemija korona virusa mnogima može izgledati kao daleka uspomena, ali da je upravljanje i prevazilaženje nje oduzelo značajno vrijeme u prvoj godini njegove vlade.

"U martu 2021. Kosovo nije imalo ni jednu vakcinu ni ugovor za vakcine. Do kraja godine obezbjedili smo 2,2 miliona vakcina i imunizovano je preko 60 odsto odrasle populacije. Kosovo, od posljednje zemlje u regionu, postalo je prva država na Zapadnom Balkanu po stopi vakcinacije stanovništva. Masovna vakcinacija je bila najveći zdravstveni poduhvat ikada i, naravno, ključ za oporavak ka ekonomskom, socijalnom, kulturnom preporodu", naveo je Kurti.

Dodao je da je od tada za zdravstvo izdvojeno više od 100 miliona eura, kako za novu listu esencijalnih lijekova 60 miliona, tako za lijekove za rijetke bolesti još 6,5 miliona eura.

"Jer zdravstvu su, na prvom mjestu, potrebne investicije koje pružaju usluge. Na Klinici za onkologiju više ne postoji lista čekanja za terapiju zračenjem. Opremili smo ga novim akceleratorom u vrijednosti od 1,4 miliona eura, na koji smo dodali preko pola miliona eura za povećanje bolničkih kapaciteta. U Kliniku za neurohirurgiju uložena je oprema vredna 1,7 miliona eura. Ginekološkoj klinici je posvećeno 1,5 miliona", naveo je.

Nabavljena je, kako dodaje, magnetna rezonanca u bolnici u Peći i na Klinici za pedijatriju, dok će to u bolnici u Prizrenu biti realizovano uskoro.

Takođe, Kurti ukazuje da je pušten u rad Nacionalni centar za sportsku medicinu i Kliniku za fizikalnu medicinu sa medicinskom rehabilitacijom.

"Povećanjem broja farmaceutskih i zdravstvenih inspektora udvostručili smo inspekcijski kapacitet. U okviru primarne zdravstvene zaštite zabilježeno je više od 65.000 kućnih posjeta trudnica i djece do tri godine. Nedavno smo opštinama donirali 29 novih automobila sa ciljem da budu češće i lakše posjete ljekara kućama. Obezbedili smo opremu za hitnu hitnu pomoć u 34 opštine, pošto je počela izgradnja Glavnog centra porodične medicine u Mamuši i Uroševcu, dok su u procesu HCMF u Drenasu, Štimlju i Istoku", naveo je.

Kurti ukazuje da su Zakonom o cijenama lijekova po prvi put napravili sistem regulacije cijena lijekova, kako bi ih učinili pristupačnijim građanima i zaštitili ih od zloupotrebe cijena, a da su Administrativnim uputstvom za liječenje van javnih ustanova, između ostalog, prvi put utvrđene referentne cijene, dok će osobama sa statusom ratnog vojnog invalida, članovima uže porodice palih boraca i civilnim žrtvama rata biti obeštećene u maksimalnom iznosu, odnosno 100 odsto vrijednosti fakture.
 
Izvor: Kosovo Online