Posvećenost

Predsjednica i premijer Kosova, Vjosa Osmani i Albin Kurti obećali su da će se boriti protiv rasne diskriminacije na Kosovu, prenosi RTV 21.

Osmani je na Samitu Zapadnog Balkana protiv rasne diskriminacije rekla da je taj skup prava platforma protiv rasne diskriminacije i jednakih sloboda svakog građanina.

“To je prava platforma da podignemo svoj glas protiv diskriminacije bilo koje vrste, ali da u isto vrijeme ponovo ojačamo našu institucionalnu opredjeljenost posebno protiv rasne diskriminacije. Priznavanje urođenog ljudskog dostojanstva jednakih i neotuđivih prava i sloboda najbolje je sublimirano u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima od 1948. Stoga moramo kontinuirano ići u tom pravcu jer je to pravac koji garantuje jednakost, inkluzivnost i međusobno poštovanje", navela je Osmani.

Dodala je da niko bolje od građana Kosova ne razume šta znači biti diskriminisan.

"Niko nije pretrpeo sistematsku diskriminaciju više od Kosova, posebno tokom '80-90-ih godina, za vrijeme srpskog režima. Naša je obaveza da svaki dan i svako od nas doprinese da se niko ne osjeća diskriminisanim, posebno rasno“, rekla je ona.

Kako je navela, inkluzija, poštovanje i dijalog su preduslovi za ravnopravno i pravedno društvo.

Premijer Albin Kurti takođe je izrazio posvećenost borbi protiv te negativne pojave.

"Danas smo ovdje sa opredjeljenjem da ne dozvolimo da diskriminacija ugrozi bolju budućnost svih naših građana. Nejednakost i diskriminacija ima mnogo oblika. Da bismo se borili protiv ovih i drugih oblika nejednakosti, mi smo danas ovdje i govori ćemo sutra i svaki dan. Da bismo podržali obrazovanje, uložili smo 200.000 eura kao vlada u centre za učenje za zajednice Roma, Aškalija i Egipćana, a nudimo 500 stipendija za učenike iz ovih zajednica u srednjim školama“, rekao je on.

S druge strane, vršilac dužnosti ambasadora Švicarske na Kosovu, Christoph Fuchs, čestitao je izvršnoj vlasti na posvećenosti rješavanju pitanja rasne diskriminacije, odvojeno u zajednicama Aškalija, Roma i Egipćana.

„Imamo visok procenat nezaposlenosti, imamo veoma loše uslove za život za njih, kao i loše usluge, posebno za žene koje pripadaju ovoj zajednici, izložene su višestrukoj diskriminaciji. Nasilje u porodici je veoma rasprostranjeno u ovim sredinama, upozorio je ambasador.

Izvršni direktor Glasa Roma, Aškalija i Egipćana, Isak Skenderi, rekao je da je vrijeme da se prihvati da rasna diskriminacija nije problem manjina već društveni problem.

"Ovaj skriveni oblik rasizma nastavlja da postoji u našim društvima zbog nerazumevanja istorije i kulture ovih zajednica. Vrijeme je da priznamo da to nije problem ovih manjina, već društveni problem koji zahtjeva našu pažnju i delovanje”, naglasio je on.

Izvor: Kosovo Online/RTV21