Nakon izjave Hoveniera

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Abelard Tahiri prokomentarisao je izjave ambasadora Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Jeffa Hoveniera, i rekao da je ZSO međunarodna obaveza Kosova, ali se postavlja pitanje kada će Kosovo dobiti priznanje, prenosi Reporteri.

„Imamo međunarodnu obavezu pred vratima, ono što je najvažnije je modalitet kako će ova Vlada ili bilo koja druga vlada to izabrati, nije važno, bitno je da ovo Udruženje niko ne osporava“, rekao je on, dodajući da je opozicija spremna da podrži Vladu u ispunjavanju međunarodnih obaveza.

Tahiri dodaje da će Ohridski sporazum biti sproveden bez obzira da li je Albin Kurti premijer ili ne, jer je to već međunarodna obaveza.

Jeff Hovenier, američki ambasador na Kosovu, izjavio je sinoć da Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju evropski prijedlog za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, koji je premijeru Albinu Kurtiju predstavila diplomatska petorka, 21. oktobra.

On je dodao da je ZSO „obaveza, obaveza Kosova“, ali da i SAD razumeju i prihvataju da „ta Zajednica opština sa srpskom većinom mora biti ograničena na određene načine“.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri