Izvori Gazeta Blic

Očekuje se da će premijer Kosova Albin Kurti ove sedmice otputovati u Brisel. Tačnije, u četvrtak će biti u glavnom gradu Evrope.

Ovo su objavili diplomatski izvori Gazete Blic.

Ovo Kurtijevo putovanje u Brisel dolazi samo nekoliko dana nakon što su emisari pet zemalja Kvinte bili na Kosovu, predvođeni posrednikom u dijalogu Miroslavom Lajčakom.

Izaslanici su na ovom sastanku zatražili od Kurtija da se izbori na sjeveru održe što prije i da se sa srpskom većinom počne implementacija Zajednice opština.

U međuvremenu, prema izvorima, u četvrtak se očekuje da će format sastanaka dijaloga biti drugačiji, odnosno predstavljanje.

Prema ovim izvorima, osim posrednika EU, na sastanku se očekuje i američki zvaničnik, iako format sastanka još nije konačno potvrđen.

Gazeta Blic je pokušala da potvrdi Kurtijev put u Brisel, ali se Vlada nije oglasila.

Inače, juče je Gazeta Blic prenela da je Kurti na subotnjem sastanku sa "Petorkom" prihvatio njihove zahtjeve za održavanje izbora na sjeveru i za početak primjene Asocijacije.

Takođe, pozivajući se na izvore, izvijestio je da se uskoro očekuje da Kurti otputuje u Brisel.

Riječ je o potpredsjedniku LDK, Lutfi Haziri, koji je u intervjuu potvrdio da je ultimatum emisara bio da Kurtijevi rezultati počnu najkasnije prve sedmice novembra.

“Primjena sporazuma i samo primjena sporazuma, bez uvjeta i bez prava na ometanje. Uz to, prihvata se ne samo deklarativno opredjeljenje, već momentalna i opipljiva implementacija plana Kurti-Vučić”, rekao je on.