Lider AAK-a

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj, tokom razgovora sa građanima opštine Klina, rekao je da su događaji na sjeveru, odnosno u Banjskoj 24. septembra, pretvorili Kosovo u problem međunarodne bezbednosti, prenosi Albanian post.

Bivši premijer Kosova ocjenio je da su zemlje saveznice bile prinuđene da vrate svoje trupe u okviru Kfora na Kosovo, posebno nakon neuspjeha kosovskih vlasti da se angažuju i koordiniraju sa organizovanom međunarodnom zajednicom u vezi sa situacijom.

"Na sastanku sa građanima naglasio sam da su eksperimenti vlasti prema saveznicima i obaveze koje je preuzela kao država unazadile Kosovo. Događaji na sjeveru su Kosovo pretvorili u međunarodni bezbjednosni problem. Danas smo u situaciji da su savezničke zemlje poput Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva bile prinuđene da vrate svoje trupe u sastav Kfora, a to im nije lako", kazao je Haradinaj.

Istakao je da je vrijeme da se ne dozvoli šteta napretku koji je Kosovo postiglo u posljednjih 20 godina dodajući da izazivanje kriza koje destabilizuju red i bezbjednost u regionu podriva mogućnost za sveobuhvatan razvoj i realizaciju težnji Kosova ka evroatlantskim integracijama.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post