Suštinski problem

Šef poslaničke grupe Samoopredjeljenja Mimoza Kusari-Lila kaže da postoje suštinski problemi u procesu dijaloga i ukazuje da je Kosovo pod mjerama Savjeta EU, a da nema mjera protiv Srbije, koja je, kako navodi, izazvala nasilje i ubistva, piše Teve1.

Kusari-Lila je rekla da bi glavni pregovarač Miroslav Lajčak i visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost EU Josep Borrell trebalo da razmisle o tome kako da se dođe do povratka dijalogu.

"Uz ozbiljne nedostatke i spektakularne promašaje Borrellovog glavnog pregovarača Lajčaka, bez ikakvog promišljanja o pristupu koji smo do sada imali u procesu, naravno ne možemo da se vratimo sa parametrima u dijalog. Mora postojati odraz", rekla je Kusari-Lila.

Veoma neodgovornom je ocjenila i izjavu portparola EU Petera Stana koji je rekao da Kosovo nije učinilo dovoljno na deeskalaciji situacije na sjeveru.

"Potpuno je neodgovorno da se u izjavi portparola EU kaže da Kosovo nije učinilo dovoljno na deeskalaciji situacije na sjeveru. Ko je eskalirao situaciju na sjeveru? Nisu nadležne kosovske vlasti, ni vlada ni policija i nijedna druga institucija", rekla je Kusari-Lila.

Izvor: Kosovo online/Teve 1