Ambasador SAD na Kosovu

Američki ambasador na Kosovu Jeff Hovenier izjavio je da Sjedinjene Američke Države insistiraju na kažnjavanju počinilaca terorističkog napada u Banjskoj 24. septembra.

On je rekao da nije riječ o spontanoj grupi, te da su njeni članovi imali pristup oružju koje se ne može kupiti na lokalnom tržištu.

"Neke stvari znamo. Znamo da ova grupa nije bila spontana. Pojedinci, za koje se znalo da su Srbi, imali su pristup i posjedovali veoma sofisticirano oružje koje se ne može kupiti na lokalnom tržištu. Mora da postoji struktura, obično državna, koja im obezbjeđuje to oružje", naveo je Hovenier u intervjuu za Glas Amerike.

Iako su neke od činjenica poznate, američki ambasador je rekao da SAD pokušavaju da bolje razumeju "srpsku agresiju", prije nego što preduzmu dalju akciju.

"Znamo da je većina materijala koji su ostavili srpskog porijekla. Da je Milan Radoičić, doskora potpredsjednik Srpske liste, preko svog advokata dao javnu izjavu, preuzeo odgovornost i rekao da je on organizovao napad. To su stvari koje znamo i pokušavamo da razumijemo više o napadu, da shvatimo kako je ovo tačno funkcionisalo", dodao je Hovenier.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri