Akcija čišćenja

Misija KFOR-a saopćila je kako povećava svoje prisustvo i aktivnost na sjeveru Kosova i pozvala kosovske i srbijanske vlasti na ponovno angažiranje u dijalogu.

Policija Kosova, uz prisustvo KFOR-a i EULEX-a i dalje pretražuje teren u Banjskoj, na sjeveru Kosova, nakon oružanog sukoba 24. septembra u kojem su ubijeni jedan kosovski policajac i trojica napadača.

Situacija je mirna, kako u tom selu u općini Zvečan, tako i u drugim dijelovima na sjeveru Kosova. Poslije povlačenja specijalnih jedinica, u Banjskoj je interventna policija.

Prošle nedjelje došlo je do vrhunca napetosti između Kosova i Srbije kad su se sukobili naoružani napadači i Policija Kosova u selu Banjska u blizini Mitrovice na sjeveru Kosova.

Ubijena su tri srpska napadača i kosovski policajac. Kao odgovor na ta događanja, NATO je pojačao mirovne snaga KFOR na Kosovu.

KFOR: Povećavamo prisustvo i aktivnosti


Misija KFOR-a saopćila je kako povećava svoje prisustvo i aktivnost na sjeveru Kosova i pozvala kosovske i srbijanske vlasti na ponovno angažiranje u dijalogu, jer ocjenjuju kako je to jedini način da se postigne trajni mir i stabilnost za sve zajednice.

Iz KFOR-a dodaju da je cilj njihove misije sačuvati sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu.

"Odluka dolazi nakon nasilnog napada na kosovsku policiju 24. septembra i porasta napetosti u regiji. Ovo je razuman korak kako bi KFOR osigurao neophodne snage, sposobnosti i fleksibilnost da ispuni svoj mandat UN-a da održi sigurno i bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu”, navodi se u saopćenju.

Iz KFOR-a ukazuju da će Velika Britanija u narednim danima rasporediti oko 200 vojnika iz Prvog bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa da se pridruže britanskom kontingentu od 400 vojnika koji je već na Kosovu u sklopu godišnje vježbe, a dalja pojačanja će uslijediti od drugih saveznika.