Kršenje granica

Bivši zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuqi, komentarišući izjavu albanskog premijera Edija Rame povodom povećanja broja pripadnika Kfora na sjeveru, izjavio je da bi osim "zaštite granice za koju Kfor ima mandat", svaka promena predstavljala povratak Kosova na stanje prije 17. februara 2008. godine i pod Rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN 1244, piše Teve 1.

"Što se tiče sjevera, mislim da nema potrebe da imamo drugi status. Sjever treba da ima status kao i sve druge opštine. Kfor to ima kao obavezu. Zahvalni smo što štite granice Kosova i u tom pogledu oni su dobrodošli da štite granice", kazao je Kuqi za Teve 1.

Dodaje da suprotno od toga, ako Kfor preuzme sjever pravno, moraju da imaju građansko-pravni odnos.

"A ta građansko-pravna veza je u vezi sa Rezolucijom 1244. Dakle, imamo oživljavanje vremena prije 17. februara 2008. godine. To se ni pod kojim okolnostima ne može i ne sme dogoditi. To bi bilo kršenje granica Kosova", naveo je.

Smatra da je Rama trebalo da svoj prijedlog podjeli prvo sa partnerima na Kosovu, a ne da ga iznese na konferenciji za štampu.

"U ovom slučaju, sa Vladom Kosova i premijerom jer je on zvanični partner. Prvo mora da se kaže privatno, treba nam malo partnerstva, treba malo pokazati odakle ideja, šta se misli, ko su akteri, koje su teme, rokovi i tako dalje. Smatram da treba malo da vodi računa o tome i ubeđen sam da ne zna malo o mentalitetu Kosova. Kosovo ne prihvata osjećaj paternalizma, čak i ako je dobar. Prihvatamo partnerstvo, partenalizam malo teže", rekao je Kuqi.

Kaže da je takav prijedlog veoma ozbiljna tema, te da bi, čak i da dolazi od američkog predsjednika Bidena, teško bio prihvaćen.

Izvor: Kosovo online/Teve 1