PREMIJER ALBANIJE

Premijer Albanije Edi Rama reagovao je na odluku Vlade Srbije da proglasi dan žalosti u znak poštovanja prema poginulima u terorističkom napadu na Kosovu koji su izvršili lokalni Srbi, istaknuvši da je to najgore što su mogli uraditi.

"Službeno proglašena žalost u Beogradu za oružanom grupom koju su uništile sigurnosne snage Kosova, nakon što je ubijen policajac iz te grupe, najgori je signal koji Srbija može dati regiji i međunarodnoj zajednici", poručio je.
Ističe da treba otvoriti ozbiljnu istragu o članovima te kriminalne grupe, njihovim vezama s trgovcima oružjem i drugim pojedincima ili subjektima u Srbiji.

"Sa ovim crnim proklamacija koje nemaju veze s 21. stoljećem, raspiruje se oružani sukob kakvog nije bilo od 1999.!", naveo je Rama.

Dodaje da je to, ne samo neopravdano i neprihvatljivo, nego i za osudu.

"Ovo je trenutak kada Srbija mora jasno i čvrsto odlučiti hoće li biti sa Evropom i demokratskim svijetom, ili sa sjenom same sebe na kraju 20. stoljeća", istakao je.

Naglašava da je ovo trenutak kada EU i SAD moraju jasno odlučiti, hoće li podići demokratski alarm na najviši nivo kako bi zaustavili eskalaciju sukoba na sjeveru Kosova koji je ušao u najopasniju fazu od. 1999. ili će nastaviti održavati dijalog za normalizaciju i predanost KFOR-a na istom nivou koji je nedovoljan.

"Ovo drugo danas je sasvim nepreporučljivo, ali sutra može postati sasvim neopravdano, jer sutra može biti kasno za prvo. Stoga je apel Albanije velikim prijateljima i strateškim saveznicima Zapadnog Balkana: Ne ostavljajte današnju akciju za sutra!", poručio je.

Na kraju navodi da je ovo trenutak kada i Kosovo mora vrlo ozbiljno razmisliti i jasno se odlučiti, hoće li nastaviti svojim putem odvojeno od svojih nezamjenjivih prijatelja i svojih neospornih saveznika ili će djelovati u skladu i razumijevanju s euroatlantskom zajednicom.

"Svi ostali putevi, osim ovog drugog, su putevi iluzija s bolnim završetkom koji Kosovo udaljavaju od glavnog cilja, prazne ga od duha budućnosti i pretvaraju ga na najapsurdniji način u taoca mira usred Evrope, budući da je izašla kao pobjednik iz borbe da postane slobodna evropska država", zaključio je.