Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla je objavio video uz tvrdnje da se na njemu vidi da je potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić bio među uniformisanim naoružanim licima u manastiru Banjska u opštini Zvečan na sjeveru Kosova, koja se sukobila sa policijom Kosova.



"Glavni zločinac Radojčić bio je vođa ove terorističke grupe i napada u kojem je ubijen policajac Afrim Bunjaku. Ovo je još jedan dokaz njegove terorističke aktivnosti protiv Republike Kosovo. Potpredsjednik Srpske liste je vođa terorističkog napada i grupe terorista", napisao je Sveçla u objavi.

Srpska lista je najveća partija kosovskih Srba koja ima podršku Beograda.

Ministar policije je ocjenio da se svakodnevno utvrđuje da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, preko Srpske liste i potpredsjednika ove partije Milana Radoičića, "preduzeo terorističku akciju protiv pravnog i ustavnog poretka Republike Kosovo".

Policiju Kosova je 24. septembra u ranim jutarnjim satima napala grupa maskiranih i naoružanih ljudi na sjeveru Kosova, nakon što su organi reda pokušali da uklone barikade postavljene u Banjskoj.

Naoružana grupa se potom sklonila u manastir Banjska odakle se sukobila sa Policijom Kosova.

Ubijen je kosovski policajac Afrim Bunjaku, dok je nekoliko drugih policajaca povređeno.

U razmjeni vatre policija je ubila trojicu napadača srpske nacionalnosti, dok je njih šest uhapšeno.

Policija Kosova je tokom pretrage terena oko Banjske pronašla arsenal teškog naoružanja, bombe, zolju, uniforme i druge predmete, te automobile i oklopno vozilo.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla je na konferenciji za novinare 25. septembra, govoreći o pronađenom oružju, rekao da se napad planirao mjesecima i da je su u jednom vozilu pronađena dokumenta Milana Radoičića.

"U tim materijalima pronašli smo i dokumente kriminalca koji je takođe na crnoj listi SAD-a, Milana Radoičića, dokumente koji dokazuju njegovu povezanost ili direktno učešće u ovoj akciji", rekao je Sveçla.

RSE je pokušao da stupi u kontakt sa Milanom Radoičićem ali bezuspješno. Nisu odgovorili ni iz Srpske liste na upit da prokomentarišu optužbe kosovskih vlasti da je njihov potpredsjednik umješan u napad na policiju Kosova na sjeveru.

Radoičić se inače nalazi na crnoj listi SAD zbog korupcije i međunarodnog kriminala. Dovodi se i u vezu sa ubistvom srpskom opozicionog političara na Kosovu Olivera Ivanovića.

Do sada je u njegovu odbaranu javno stajala Srpska lista ali i sam predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Ovoga puta se niko nije oglašavao oko navoda da je Radoičić umješan u nerede na sjeveru Kosova.