Poslanica VV-a

Poslanica Pokreta Samoopredjeljenje Arbereshe Kryeziu-Hiseni izjavila je da je Kosovo u dijalogu sa Srbijom ostalo usamljeno, jer su, kaže, Srbija, šef evropske diplomatije Josep Borrell i sprecijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak na jednoj strani.

Ona je za KTV rekla da posrednici Evropske unije ne rade svoj posao kako treba, jer ne opominju Srbiju.

"Nepravedno nametanje mjera je najveći pogrešan postupak evropskih posrednika. To potvrđuje da je postojao neravnopravan pristup prema Kosovu. Voljela bih da mjere budu ukinute i o tome smo razgovarali sa raznim predstavnicima evropskih zemalja", rekla je Kryeziu-Hiseni, a prenela Koha.

Ona je navela da tri strane igraju "igru protiv Kosova", ističući da je Kosovo spremno da preuzme obaveze koje proizilaze iz procesa dijaloga.

"Nama je rečeno da gradonačelnici daju ostavke, ali mi nismo Beograd da tražimo od njih da podnesu ostavke. Mi ne izdajemo naloge za ostavke, gradonačelnici se biraju u demokratskom procesu", kazala je Kryeziu-Hiseni.

Zato smatra da dijalog treba da se nastavi samo kao ravnopravan proces.

"Dijalog treba da se nastavi samo kao ravnopravan proces, uz ujednačen pristup stranama. Nije pravi dijalog kada ide u prilog nekonstruktivnoj strani, koja krši sporazum, a sankcioniše se i vrši pritisak na drugu stranu koja je, uprkos poteškoćama, spremna preuzme odgovornost", rekla je Kryeziu-Hiseni.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore