Poslanik PDK

Poslanik PDK Xhavit Haliti smatra da je sprovođenje peticije za smjenu gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru Kosova nemoguće, i da, ukoliko premijer Albin Kurti ne želi da igra igre sa dugotrajnim posljedicama, predsjednici tih opština moraju da podnesu ostavke, prenosi Indeks onlajn.

Haliti navodi da bi dogovor o novim izborima trebalo da bude sklopljen uz posredovanje EU, a da bi predstavnici građana na sjeveru morali da se dogovore.

"Smatram da je potrebno izgraditi savjetodavnu instituciju od strane vlade ili institucija kao što je Eulex ili Ambasada SAD, kako bi se razvila unutrašnja debata na sjeveru", kazao je Haliti.

Smatra da 20 odsto potpisa ne može da se postigne, jer Srbi na sjeveru, bez mogućeg sporazuma o održavanju izbora, neće da je potpišu.

"Mislim da bi gradonačelnici svakako trebalo da smire situaciju. Zna se sa po koliko glasova su izabrani. Znam da oni imaju svoj ego i interese stranaka koje zastupaju, ali mislim i uvjeren sam da ta četiri predsjednika treba zajedno da podnesu ostavke, bez obzira šta njihove stranke kažu", dodao je Haliti.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline