Automatske puške, granate, eksploziv...

Policija Kosova pronašla je oružje u jednoj kući u Zvečanu, potvrdio je u utorak za Radio Slobodna Evropa zamjenik direktora policije za region sjever Veton Elshani.

U saradnji sa KFOR misijom nakon informacija koje su primili izvršili su pretres kuće u Zvečanu gde su pronašli oružje, rekao je Elshani.

Prema njegovim rečima, pronađene su automatske puške, ručne granate, eksploziv, municija, šaržer za kalašnjikov i ostalo.

Potvrdio je da niko nije uhapšen, ali da imaju osumnjičene za ovo krivično delo.

Kako je objasnio oružje se nalazilo u pomoćnom objektu kraj jedne kuće.

Zvečan je jedna od opština na severu Kosova sa srpskom većinom.

Iz policije Kosova najavljena je konferencija za medije u 15 časova u stanici u Severnoj Mitrovici.

U Zvečanu je takođe 23. juna u jednom automobilu pronađena veća količina oružja, eksplozivnih naprava i municije.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla je precizirao da su među oružjem bili zolja, eksploziv, automatsko oružje, značajna količina municije, šok bombe, vojne uniforme i torbe.

Potvrdio je na društvenim mrežama da je Policija Kosova sa obaveštajnim institucijama, nakon identifikacije, izvršila raciju u bazi naoružanja na severu Kosova, tačnije u Zvečanu.

Ova kuća je korišćena za prikupljanje i distribuciju oružja za kriminalne grupe na severu, naveo je kosovski ministar.

Do sada je otkrivena velika količina oružja, uključujući automatsko oružje, patrone, ručne bombe i eksploziv. Pored bezbednosnih institucija, na licu mesta su bili i predstavnici KFOR-a, napisao je.

Sever Kosova već dve decenije živi "u nenormalnom poretku, gde su se sklonile kriminalne organizacije i kriminalci koje finansira Beograd", naveo je Sveçla.

Krijumčarenje, ilegalan ulazak robe i oružja na Kosovo, stvorio je uznemirujuću situaciju za naše građane na severu, koji su, suočeni sa moći kriminalaca, živeli pod stalnim ucenama i pritiscima, dodao je Sveçla.

"Mi smo kao Vlada u posljednje dve godine otkrili i blokirali ilegalne rute krijumčarenja. Sever se korak po korak kreće ka normalnosti. Zakon i red neće biti narušen ni u jednom kutku republike", naveo je u objavi.