Izolacija

U trenutku kada je Srbija u diplomatskoj ofanzivi za poboljšanje odnosa sa SAD, kosovska diplomatija se predala, predstavnici Kosova mjesecima nisu imali značajne posjete inostranstvu, a učešće Kosova u međunarodnoj areni svelo se samo na prisustvo na multilateralnim seminarima i samitima, prenosi Nacionale.

Analitičar Visar Imeri ocjenio je da Srbija "iskorišćava odsustvo Kosova u međunarodnoj areni".

„Srpsko-američki odnosi se izuzetno i brzo popravljaju. Videli smo i posetu i susret Dereka Cholleta sa ambasadorom Srbije u Vašingtonu. On tamo mnogo ulaže, a mi ne ulažemo. Naša diplomatija je propala. Ne da nije donela nova poznanstva, već se potpuno povukla. Oni se bave apsolutno nevažnim stvarima“, rekao je Imeri.

Bivši zamjenik ministra spoljnih poslova Petrit Selimi je na društvenoj mreži „X” napisao da se kosovska diplomatija svela na seminare i samite.

„Konferencija u Atini, još jedan godišnji događaj u Alpbahu, treći na Bledu. Naša diplomatija se sada svodi na učešće na panelima po službenoj dužnosti na multilateralnim seminarima i samitima“, ocjenio je Selimi.

Dodao je da su predstavnici kosovskih institucija izolovani.

„U posljednje vrijeme nema bilateralnih posjeta od strateškog značaja, nula poseta svim kontinentima, izolacija kod kuće“, rekao je Selimi.

Bivši glavni pregovarač Kosova za dijalog sa Srbijom Edita Tahiti ocjenila je da „američka kazna” košta Kosovo u oblasti spoljne politike.

I ona je na svom Facebook profilu napisala je da su kosovski lideri zaglavljeni kod kuće, učestvujući samo na regionalnim sastancima.

„Američka kazna košta! Trojac države zaglavio se kod kuće, sada trči za pozivima na regionalne sastanke, čak po dvoje ili troje idu na iste sastanke, moleći za ukidanje sankcija Kosovu. Ružan pad kosovske diplomatije!“, napisala je Tahiri.

Portla Nacionale ukazuje da je Kosovo je ignorisano čak i na regionalnim forumima. Na Bledskom forumu sa Doniko Gërvalla-Schwarz nije se sastala francuska ministarka za evropske poslove Lorens Bun, koja je pak imala sastanke sa ostalim šefovima diplomatije iz regiona - sa Bujarom Osmanijem, ministrom inostranih poslova Sjeverne Makedonije, sa zamjenicom ministra inostranih poslova Albanije Megi Fino, ministrom inostranih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem, i sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Od kada je EU uvela kaznene mjere protiv Kosova, nije bilo posjeta važnijih zapadnih zvaničnika Kosova, navodi Nacionale.

Izvor: Kosovo online/Nacionale