Pripreme u toku

Novi popis stanovništva na Kosovu, prema ranije najavljenom planu, trebalo je da se održi od 1. septembra do 16. oktobra, međutim, kako je saopštila Vlada Kosova, Agencija za statistiku Kosova (ASK) još nije procjenila i donela odluku koji će datum biti konačan za početak tog procesa, prenosi Teve1.

Inače, od posljednjeg popisa je prošlo 12 godina.  

Portparol Vlade Perparim Kryeziu ističe da ASK obavlja neophodne pripreme.

"Popis stanovništva je proces regulisan Zakonom o registraciji stanovništva. Na osnovu ovog zakona, Vlada je imenovala Centralnu popisnu komisiju i period u kome će se izvršiti popis stanovništva. ASK trenutno procjenjuje da li će 1. septembar biti konačni datum početka procesa registracije, ali istovremeno obavlja i neophodne pripreme", naveo je Kryeziu za Teve1.

Popis bi trebalo da obuhvati i četiri opštine na sjeveru Kosova, naseljene većinom Srbima.

Na pitanje kako će biti realizovano evidentiranje stanovništva u ovim opštinama, s obzirom na napetu situaciju posljednjih mjeseci, Kryeziu je naglasio da će registracija obuhvatiti cijelu teritoriju Kosova.

"Važno je napomenuti da se registracija vrši na cijeloj teritoriji Kosova", rekao je on.

Uzimajući u obzir posljednji popis stanovništva, ukupan broj stanovnika na Kosovu, kako piše Teve1, procjenjuje se na oko 1,8 miliona stanovnika, ne uključujući stanovnike opština sa srpskom većinom na sjeveru Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Sjeverna Mitrovica.

Izvor: Kosovo Online/Teve1