Politički uticaj ili dominacija

Albanske političke partije mogu da utiču na glasove albanskog biračkog tijela u Sjevernoj Makedoniji samo ako uspeju da se grupišu u dva bloka, ističu poznavaoci političkih pitanja za Radio slobodna Evropa.

Ovakvim zaključcima prethodili su intenzivirani sastanci lidera opozicionih albanskih partija Pokreta Besa i Alternativnog demokratskog pokreta koje su se nedavno odvojile od vladajuće Demokratske unije za integraciju, koju trenutno u parlamentu predstavljaju tri poslanika.

Analitičari kažu da se ujedinjenje albanskih partija može postići preko moćne regionalne ličnosti među Albancima. Iz ove perspektive vide i najavljenu neformalnu posjetu premijera Kosova Albina Kurtija Skoplju 11. avgusta.

Iz kabineta premijera Kosova, rekli su za Radio Slobodna Evropa da je Kurtija pozvao gradonačelnik opštine Čair u Skoplju Visar Ganiu da promoviše put pod novim imenom, Adem Demaçi, a Tetovo će posjetiti na poziv gradonačelnika opštine Bilala Kasamija sa ciljem da razgovaraju o pravcu puta Tetovo - Prizren.

"Posjeta premijera Kurtija Sjevernoj Makedoniji biće održana na poziv gradonačelnika opštine Čair Visara Ganiua i predsjednika opštine Tetovo Bilala Kasamija, povodom preimenovanja ulice u Skoplju sa imenom Adem Demaçi i otvaranja važnog putnog dela Prizren-Tetovo", rekao je potparol Vlade Kosova Peparim Kryeziu za Radio Slobodna Evropa, ne odgovarajući zašto se ovoga puta ne sastaje sa liderom Demokratske unije za integracije, koja je dio vlade.

Opštinama Čair i Tetovo upravlja albanska opozicija u Sjevernoj Makedoniji. Visar Ganiu se već pridružio frakciji Demokratski pokret koja je napustila DUI, dok Tetovo predvodi Bilal Kasami, predsjednik Pokreta Besa.

Izet Mejhiti, koji je inicirao formiranje nove stranke Demokratski pokret, kaže za Radio Slobodna Evropa da je u cilju produbljivanja saradnje albanske opozicije najavljena neformalna posjeta premijera Kosova Albina Kurtija.

Mejhiti naglašava da će se sa premijerom Kurtijem razgovarati i o političkim temama poput Berlinskog procesa.

"Biće riječi i o političkim temama, gdje će doći do podele između onih koji su uz Otvoreni Balkan i onih, odnosno nas, kao i Kurtija koji su za Berlinski proces. Naravno, razgovaraćemo i o temama koje produbljuju saradnju između albanskog opozicionog fronta u Sjevernoj Makedoniji i Pokreta Samoopredjeljenje na Kosovu", dodaje Mejhiti.

Za poznavaoce političkih zbivanja, Kurtijev dolazak u Skoplje doživljava se kao podsticanje albanske pozicije premijera Kurtija da sarađuje kao zajednički front, ali istovremeno i demonstracija rivalstva sa premijerom Albanije Edijem Ramom, koji je bio jedan od promotera inicijative Otvoreni Balkan.

Analitičar Xhelal Neziri smatra da se rivalstvo Kurtija i Rame za politički uticaj ili dominaciju na albanskom jezičkom području proteže se i na Sjevernu Makedoniju.

"U međuvremenu, znamo da od 2015. godine imamo veoma tesnu saradnju između pokreta Samoopredjeljenje i pokreta Besa. Ovo rivalstvo, između Rame i Kurtja, činjenica je vidljivo je i u Sjevernoj Makedoniji. Ali, pozitivno u svemu ovom rivalstvu je to što ćemo, možda, konačno na sljedećim izborima imati konkurenciju između dva bloka ili koalicija albanskih političkih partija, jedne na vlasti, a druge u opoziciji, i sigurno ćemo imati sadržajniju ponudu", ocjenjuje Neziri za Radio Slobodna Evropa.

Sjeverna Makedonija se suočava sa važnim procesom u vezi sa izmenom ustava, odnosno uključivanjem Bugara u preambulu. U suprotnom, postoji rizik da će proces integracije zemlje u EU biti blokiran.

Makedonska opozicija kaže da nedostatak glasova za unapređenje ustavnih promena pokazuje da vlast nema legitimitet.

Čak i albanska opozicija takođe traži vanredne izbore, jer, kako navode, Sjeverna Makedonija i evropska budućnost ostaju "taoci određenih struktura vlasti koje su zahvaćene korupcijom".

Izvor: Kosovo online/Radio slobodna Evropa