Oni si izabrani

Nekadašnji ambasador Kosova u Albaniji Nait Hasani izjavio je za Teve1 da se politički problemi na sjeveru Kosova ne mogu rješavati bahato, već da treba da ih rješavaju "moćni međunarodni faktori".

Komentarišući zahtjev za ostavke gradonačelnika iz sjevernih opština i održavanje novih izbora, Hasani je rekao da to pokazuje političku slabost vlasti u ovom slučaju.

"Politički problemi se ne mogu rješavati arogancijom, mogu ih rješavati moćni međunarodni faktori, ali u okolnostima u kojima se nalazimo ne možemo da ih riješimo, pa smo morali da tražimo podršku. Nanošenje povreda velikom broju pripadnika Kfora na protestima pokazuje da postoji 'vanredni organizovani kriminal', ali da se protiv njega u ovom obliku teško može boriti", naveo je Hasani.

Dodao je da je nelogično tražiti od predsjednika oština na sjeveru da podnesu ostavku, jer su oni izabrani na priznatim izborima.

"Zahtjev da predsjednici opština podnesu ostavke pokazuje političku slabost ove vlasti, jer oni su legitimno izabrani na izborima i zašto bi podnosili ostavke? Nemaju razloga, niko nije kostatovao da su oni svoj posao ovbavljali loše, oni mogu da čekaju da dođu redovni izbiri", smatra Hasani.

On je kritikovao vladu jer smatra da gradonačelnici ne mogu biti razriješeni administrativnim uputstvom.

"Pa zašto se niste usaglasili sa njima, evo sada prepreka vlasti i vladinih političkih grešaka u ovom trenutku. Sad ćemo naći razlog, napravićemo to administrativno uputstvo, napravićemo zakon za izbore i raspisaćemo izbore u četiri opštine i održaćemo izbore. Nema zakonitosti da se načelnik opštine smeni administrativnim uputstvom i da se građani pozivaju - izađite jer hoćemo da ga smenimo", dodao je on.

Hasani kaže da je međunarodni faktor danas tvrđi prema Kosovu, ali i prema Srbiji.

Ocjenjuje da je Srbija važno, najbliže ekonomsko tržište za SAD,  ali su Kosovo i Albanija od strateškog interesa, što, kaže, treba iskoristiti.

"Hajde da zajedno ojačamo ovu tačku kao strateški interes Albanaca na Balkanu. I vjerujem da može uspeti ako postoji odgovorna politika u saradnji sa Amerikom", smatra on.

Hasani je rekao da je na predsjednici Kosova da odigra "ulogu ujedinjenja".

Uprkos naporima Osmani da održi sastanke sa opozicionim partijama i odbijanju od strane PDK i LDK, Hasani je rekao da predsjednica treba da se oslobodi podređenosti vladi, što vidi kao razlog zbog koga je opozicija odbija, ali je i primjetio da ni opozicione stranke nisu jedinstvene.

Izvor: Kosovo Online/Teve1